Koronan jälkeen treenaamaan? Varo vaarallista sydänlihastulehdusta – ota nämä seikat huomioon

Treenamisen aloittamisessa koronan jälkeen pitää olla tarkkana, ettei vaarallinen sydänlihastulehdus yllätä. Ota nämä seikat huomioon!

Sekä norovirus että koronavirus koettelevat nyt kanssa. Koronataudin jälkimainingeissa moni herää pohtimaan treenimahdollisuuksia: koska salille tai hölkälle uskaltaa lähteä? Oma lukunsa on oireeton korona; hankaluudeksi muodostuu esimerkiksi se, ettei ihminen välttämättä tiedä sairastavansa koronaa. Entä koska oireettoman taudin jälkeen uskaltaa lähteä treenaamaan?

– Tämä on erittäin hyvä kysymys, jota kysytään aika paljon, sanoo kardiologian erikoislääkäri Kirsi Korpi.

Korven mukaan oireettomana voi esimerkiksi virkistäytyä venyttelemällä tai kävelemällä kevyesti. Huhkimaan ei oireettomassa taudissakaan pidä ryhtyä. 

– Täytyy muistaa, että tämä virus pysyy elimistössä viikosta kahteen. Vaikka olemme oireettomia ja testi on positiivinen, ei kuitenkaan saa lähteä urheilemaan: se voi aiheuttaa jälkioireita, Korpi sanoo.

Jos saa oireettomana positiivisen testituloksen, treenin pariin kannattaa palata aikaisintaan viikon päästä.

– Tulisi aloittaa sellaisella harjoitteella, jossa sykkeet eivät nouse, eikä hengästytä. Esimerkiksi kävely, sauvakävely, lihashuoltoharjoitukset, kuten jooga, ja [treeni tehdään] lämmiteltynä. Eli aluksi vähän virkistetään itseä.

Uhkana sydänlihastulehdus

Menetettyjä treenpäiviä ei saa ottaa kiinni, vaan ensimmäinen ja toinen päivä tulisi liikkua enintään 15 minuutin ajan ja maksimissaan 70 prosenttia maksimisykkeestä. Seuraavana päivänä vointia tulisi tunnustella.

Jos treenaamaan lähtee liian aikaisin, uhkana on sydänlihastulehdus tai sydänlihaspussin tulehdus.

Katso myös: Tällaisia ovat vaarallisen sydänlihastulehduksen oireet – uusii myös helposti! Juttu jatkuu videon alla.

Tällä hetkellä koronatartunnan saaneita määrätään vain harvoin viralliseen karanteeniin tai eristykseen, kertoo THL.THL kuitenkin suosittelee, että lieväoireisesti sairastunut välttäisi vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.

Korpi huomauttaa, että vaikka sairastunut olisi karanteenissa viisi päivää, mutta lähtee heti tämän ajan päätyttyä joukkuetreeneihin eikä maskeja käytetä, tartuntariski muille on olemassa.

– Pitäisi ottaa huomioon myös nämä kanssapelaajat, eli mennään [treeneihin] silloin, kun on toivuttu täysin, Korpi ohjeistaa.

Lääkärissä kannattaa käydä ennen liikunnan aloittamista ainakin siinä tapauksessa, että tautiin liittyy sydäntuntemuksia, kuten rintakipua, tykyttelyä, rytmihäiriöitä, tai pitkittyneitä oireita, kuten yskää yli kaksi viikkoa, henkeä ahdistaa arjessa ja liikkuessa, tai yskä on yöllä rajua.

Koronaviruksen lisäksi väestössä liikkuu myös tavallista flunssaa. Jos kuume kestää viikon, kuntotaso voi laskea taudin aikana 25 prosenttia! Katso lisää videolta:

Lue myös:

    Uusimmat