Esikoinen toi noroviruksen päiväkodista vauvaperheeseen – pian Teija oli sydän kurkussa: "Hetken ajattelin, että nyt hän kuoli"

Kuvia, joita kukaan ei haluaisi joutua lapsistaan ottamaan: Teijan kaksosvauvat joutuivat sairaalahoitoon noroviruksen vuoksi 1:26
Teijan vauvat joutuivat sairaalaan noron vuoksi: Katso videolta kuvat, joita kukaan ei haluaisi joutua omista lapsistaan ottamaan.

Ylöjärveläisen Teija Kauton kaksosvauvat sairastuivat vakavasti isoveljen tuotua noroviruksen päiväkodista kotiin. Varhaiskasvatuksen johtaja selittää, miksi hoitopaikka ei ilmoittanut ryhmässä levinneestä vatsataudista aiemmin.

Viimeinen viikko on ollut ylöjärveläisen Teija Kauton perheessä rankka. Yöunet ovat jääneet tavallistakin vähäisimmiksi ja olo on kirjaimellisesti kuiviin imetty kaikkiin viiteen perheenjäseneen iskeneen vatsataudin vuoksi.

Vanhemmat ja kolmevuotias esikoinen selvisivät ikävästä taudista kotihoidolla, mutta kahdeksanviikkoiset kaksoset eivät.

Viimeisten päivien ajan äidin sydän on ollut kurkussa vauvojen heikon voinnin vuoksi. Hetkittäin tilanne näytti todella synkältä. Haastattelupäivänä keskiviikkona kaksoset ovat onneksi jo päässeet sairaalasta kotiin. Täydellinen toipuminen voi kuitenkin viedä vielä pari viikkoa.

Kaksosveljeään rajummin sairastunut tytär on väsynyt ja itkuinen, rajun ripuloinnin seurauksena ulosteen seassa on verta. Teija kertoo tutkivansa vauvan jokaisen vaipan neuroottisesti, jotta havaitsisi veren mahdollisen lisääntymisen. Se olisi syy uudelle lääkärikäynnille.

– Mietin, milloinkohan tämä lopulta on mun hartioilta pois tämä huoli, Teija sanoo ja hänen äänensä alkaa väristä.

Äiti uskoo, että kurimukselta olisi voitu välttyä, jos esikoisen päivähoitopaikka olisi toiminut toisin.

Katso yllä olevalta videolta kuvat, joita kukaan ei haluaisi joutua omista lapsistaan ottamaan.

Jylläävä noro tarttui päiväkodissa

Suomessa jyllää tällä hetkellä norovirusepidemia. THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello kertoi MTV Uutisille aiemmin, että tartuntaketjuja on havaittu lähteneen niin ravintoloista, hoitolaitoksista kuin päiväkodeistakin.

Ripulia ja oksentelua aiheuttava norovirus on herkkä leviämään. Siksi Teija Kautto olikin sanaton kuullessaan esikoistaan päiväkodista hakiessaan, että ryhmän lapsista moni on sairastunut vatsatautiin.

Pian poikakin oli kipeänä. Raju oksentelu muuttui päivässä kuumeiluksi, mutta vanhempien huoli ei helpottanut. He eivät toki itse halunneet saada tartuntaa, mutta eritoten pienten kaksosten sairastuminen pelotti. Varotoimet eivät kuitenkaan riittäneet estämään taudin leviämistä perheessä.

Huoli heräsi, kun parin kuukauden ikäinen tyttö ei päiväunien jälkeen avannut suutaan rintaa imeäkseen. Teija soitti Tampereen yliopistollisen sairaalan sivuilta löytyvään numeroon, josta äitiä neuvottiin olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseensa. Vartin jonotuksen aikana vauva muuttui harmaaksi. Tyttö ei herännyt eikä juuri edes reagoinut nipistelyihin.

Kun Teija kertoi linjan toisessa päässä olevalle päivystäjälle oireiden kehittymisestä, tämä käski soittamaan suoraan hätäkeskukseen. Tiukka ohje sai äidin pelon valtaan.

– Se oli ehkä elämäni lamauttavin hetki, Teija sanoo.

Dramaattisia hetkiä sairaalassa

Ambulanssin tulo tuntui kestävän ikuisuuden. Tyttö hengitti vain vaivoin, äiti seurasi avuttomana vierestä.

– Pienen hetken ajattelin, että nyt hän kuoli enkä mä osaa tehdä mitään, ambulanssi on liian kaukana, Teija muistelee nyyhkyttäen.

Hätäkeskuksesta tyttärensä heiveröisiä sydänääniä tunnustelevaa äitiä rauhoiteltiin. Apu oli tulossa eikä vauvalla olisi hengenvaaraa. Lopulta Teija ja hänen apuunsa tullut äitinsä pääsivät kaksosten kanssa ambulanssiin, joka kiidätti heidät sairaalaan.

Omaiset seurasivat vierestä, kuinka molemmat vauvat laitettiin tippaletkun päähän. Norotartunnan itsekin saanut Teija kertoo oksentaneensa kerran rajusti, mutta ylen antaminen loppui kuin ihmeen kaupalla kertalaakista, kun hän sai kuulla, ettei voisi kipeänä jäädä vauvojaan vahtimaan.

Yöllä Teija heräsi monitorin pahaenteiseen ääneen. Äiti tuijotti näyttöä peläten tyttären sydänkäyrän muuttuvan samanlaiseksi hengettömäksi viivaksi kuin televisiosarjoissa. Pian apu saapui paikalle ja vauva vietiin teho-osastolle.

Järkyttynyt Teija jäi sairaalaan odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Miksei norosta ilmoitettu aiemmin?

Lopulta tytär selvisi vajaan kahden päivän tehohoidolla, poika osastohoidolla. Tiistaina iltapäivällä kaksoset pääsivät kotiin, neljä päivää sairaalassa oltuaan. Toipuminen jatkuu edelleen. Teijaa neuvottiin olemaan yhteydessä suoraan osastolle, jos kaksosten vointi heikkenee uudestaan.

Äidin oma olo on stressaantunut, järkyttynyt ja väsynyt. Hän kokee kiitollisuutta hyvästä hoidosta, mutta myös kiukkua päiväkodin toiminnasta. Miksei vanhemmille ilmoitettu etukäteen, että lasten ryhmässä on norovirusta liikenteessä?

Kaupungit ja kunnat päättävät itse varhaiskasvatuksen toimintaohjeista ja linjauksista epidemiatilanteissa. Ylöjärven kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Lahtinen kertoo, että paikkakunnalla on vastaaviin tilanteisiin selkeä toimintaohje.

Jos päiväkotiryhmässä useampi lapsi on kipeänä samoilla oireilla, ryhmän johtaja on yhteydessä kunnan hygieniahoitajaan. Hygieniahoitaja konsultoi tarvittaessa kaupungin tartuntatautilääkäriä. Asiasta viestitään vanhemmille, mikäli terveysalan ammattilaiset näin ohjeistavat.

Lahtisen mukaan vuoropuhelu ja yhteistyö varhaiskasvatuksen, terveydenhuollon ja vanhempien välillä toimii hyvin. Ketjun käynnistävä kipeiden lasten määrä riippuu ryhmän koosta, mutta yleensä puhutaan vähintään 2–3 lapsesta.

Lapsen poissaolon syytä ei tarvitse ilmoittaa

Leikkikavereiden perheiden varoittamista mahdollisesta tartuntataudista hankaloittaa yksityisyydensuoja: vanhemmilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa, miksi heidän lapsensa on pois varhaiskasvatuksesta.

Päiväkotien työntekijät pääsääntöisesti tietävät ne perheet, joissa on vakaville tautimuodoille alttiita riskiryhmäläisiä. Heidän kanssaan tautitilanteesta keskustellaan yleisellä tasolla.

Lahtinen on pahoillaan Teija Kauton perheen tapauksesta. Varhaiskasvatuksen johtaja kuitenkin muistuttaa, että päiväkodeissa pyörii monenlaisia tauteja ja loisia, joista ei tiedoteta erikseen. Mikäli tilanne yltyy epidemiaksi, perheisiin ollaan ilman muuta yhteydessä.

Noroviruksesta on nyt tiedotettu ylöjärveläisille vanhemmille. Epidemiatilanteissa varhaiskasvatuksessa myös tehostetaan siivousta ja käsihygieniaa. Valitettavasti sekään ei aina riitä estämään herkästi tarttuvan noron leviämistä.

Äidin viesti: Älä vie oireilevaa lasta hoitoon

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa painotettiin, ettei ulkopuolinen voi koskaan tietää, kenen kotona on immuunipuutteinen henkilö, kuten diabeetikko tai syöpäpotilas. Teija haluaa kokemuksestaan kertomalla herätellä ihmisiä, jotta asia pysyisi mielessä vastaisuudessakin.

Hän toivoo, etteivät vanhemmat veisi oireilevia lapsia päivähoitoon ja että hoitopaikkaan kerrottaisiin lyhyesti lapsen sairauden syy. Toki työnantajiltakin vaaditaan joustoa, jotta vanhemmat voivat jäädä kotiin hoitamaan jälkikasvuaan.

Vaikka Teijan perheen kokemaan kurimukseen ei enää pysty vaikuttamaan, toivoo äiti vastaisuudessa parempia toimia tautien leviämisen ehkäisemiseksi.

– En ikinä enää halua olla sellaisessa hetkessä, jossa joudun miettimään, kuoleeko mun lapsi.

Lue myös:

    Uusimmat