Koronan harvinainen sivuseuraus: Tajuttomalla amerikkalaispotilaalla havaittiin kestoerektio

Osaatko elvyttää pandemian aikaan? Näin elvytysohjeet ovat muuttuneet koronan vuoksi 0:37
Osaatko elvyttää koronapandemian aikana? Katso, miten elvytysohjeet ovat muuttuneet.

Vakavaan koronavirustautiin sairastunut yhdysvaltalaismies kärsi pitkittyneestä erektiosta, jonka lääkärit uskovat aiheutuneen veritulpasta. Myöhemmin mies kuoli koronaan. Tapauksesta uutisoi muiden muassa New York Post.

Koronavirus ei iske vain hengityselimiin vaan myös verisuoniin. Koronan aiheuttama voimakas tulehdusreaktio lisää veren hyytymistä, mikä kasvattaa tukosriskiä.

Koronapotilaiden ruumiinavauksissa tukoksia on löydetty keuhkojen lisäksi muista sisäelimistä. Tukokset voivat vaikuttaa myös sukuelimiin.

Ainakin kahdella koronaan sairastuneella miehellä on havaittu priapismia eli kestoerektiota. Priapismi on kivulias tila, joka ei liity kiihottumiseen.

Tajuttomalla koronapotilaalla tuntien erektio

Toinen koronaan liittyvästä priapismista kärsinyt mies joutui sairaalahoitoon hengitysvaikeuksia aiheuttaneen vakavan koronavirustaudin vuoksi. Elokuussa 2020 sattuneesta tapauksesta kerrottiin lääketieteellisessä The American Journal of Emergency Medicine -lehdessä tammikuussa.

69-vuotiaalle amerikkalaismiehelle, jolla oli vaikealle koronalle altistavaa lihavuutta, kehittyi äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä eli ARDS. Hengityskoneeseen kytketty mies käännettiin mahalleen, jotta ilma kulkisi paremmin hänen keuhkoihinsa.

12 tunnin kuluttua hoitajat käänsivät miestä selälleen ja huomasivat, että tajuttoman potilaan penis oli jäykistynyt. Hoitajat asettivat peniksen lähelle kylmäpakkauksia, mutta siitin seisoi siitä huolimatta erektiossa kolmen tunnin ajan.

Ultraäänitutkimuksen avulla lääkärit diagnosoivat miehelle vähävirtauksisen priapismin, jossa siittimen laskimopaluu on hidastunut tai estynyt kokonaan. Vähävirtauksinen priapismi voi olla seurausta yleissairauksista.

Lääkärit tyhjensivät miehen penikseen kertyneen ylimääräisen veren ja erektio katosi. Kyseessä oli viimeinen erektio, jonka mies koki. Korona oli runnellut miehen keuhkot ja hän kuoli sairauden aiheuttamiin komplikaatioihin pian pitkittyneen erektion hoitamisen jälkeen.

Samankaltainen tapaus Ranskassa

Hyvin samankaltainen tapaus sattui viime vuonna Ranskassa, jossa 62-vuotias koronatartunnan saanut mies kärsi neljä tuntia kestäneestä erektiosta ollessaan sairaalassa teho-osastolla.

Kyseisen miehen kuitenkin kerrottiin toipuneen ja päässeen pois teho-osastolta.

Pitkittyneiden ja kivuliaiden erektioiden lisäksi koronavirus voi vaikuttaa miesten sukupuolielimiin päinvastaisella tavalla. Eräs yhdysvaltalaislääkäri on varoittanut, että erektio-ongelmat voivat kuulua koronataudin jälkioireiden kirjoon

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat