Uuden omikronvariantin leviäminen Suomeen huolestuttaa – HUSin Lehtonen neuvoo pitämään huolta omasta rokotussuojasta

Uusi omikronvariantti herättää huolta myös Suomessa – Husin Lasse Lehtonen kertoo, mitä variantista tiedetään nyt 7:46

Aiempien infektioiden ja rokotteiden suojaa kiertävän BA.5-koronavariantin pelätään kuormittavan sairaanhoitoa kesällä.

Etelä-Afrikasta lähtöisin olevaa koronaviruksen omikronmuunnoksen BA.5 -varianttia on havaittu Suomessa muutamia tapauksia, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan Uudellamaalla virusmuunnos on todennäköisesti jo paljon yleisempi.

– Husin analyysimenetelmä tunnistaa virukseen viitaavan geenimuunnoksen, ja sen osuus on nyt kasvussa. Viime viikolla sen osuus oli 8 prosenttia positiivisista testatuista, hän kertoo.

Muunnos on levinnyt Etelä-Euroopassa ja erityisesti Portugalissa. Euroopan tartuntatautivirasto varoitti viime viikolla variantin lisäävän sairaalahoidon tarvetta ja arvioi sen muuttuvan Euroopan valtavirukseksi lähiaikoina. 

– BA.5-muunnoksen aiheuttama taudinkuva on hyvin samanlainen kuin aikaisempien varianttien, mutta se on selkeästi tartuttavampi. Sen on havaittu kiertävän tehokkaasti sekä rokotesuojaa että aiemman infektion antamaa suojaa, Lehtonen toteaa.

Lehtonen on erityisesti huolissaan rokotesuojan heikkenemisestä sekä sairaanhoidon kapasiteetin riittämisestä kesällä. 

– En usko, että uudet rajoitukset ovat tarpeen. Ainoa ja paras keino on pitää yllä hyvää rokotesuojaa, ja tehosterokotteiden suosituksen laajentaminen myös riskiryhmien ulkopuolelle on mielestäni perusteltua.

Katso videolta Lehtosen haastattelu, jossa hän kertoo tarkemmin siitä, miten uusi variantti vaikuttaa suomalaisten kesään. Livessä klo 14.30 uutta varianttia kommentoi THL:n Mika Salminen.

Lue myös:

    Uusimmat