Lääkärit huolissaan: Nuoret ja hyväkuntoiset koronapotilaat kuolleet aivoinfarktiin – osa ei edes tiennyt sairastavansa koronaa

1:52
Korona leviää yhdysvaltalaisilla lihapakkaamoilla, koska kelvollisia suojavarusteita ei välttämättä aina ole saatavilla.

Nuoret ja hyväkuntoiset koronaa sairastavat potilaat ovat kuolleet aivoinfarktiin, kirjoittaa The Washington Post.

Lääkärit ovat erittäin huolissaan siitä, että 30-40-vuotiaat ovat kuolleet tai vammautuneet aivoinfarktin seurauksena. Osa heistä ei edes tiennyt sairastavansa koronaa.Uutisesta kirjoittaa The Washington Post ja kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti

Lehden mukaan Mount Sinain sairaalassa New Yorkin Manhattanilla on koronavirusepidemian piikin aikana ollut kaksinkertainen määrä aivoinfarktipotilaita, joista yli puolella oli koronavirustartunta. Yhdysvaltalaiset lääkärit kertovat huolestuttavasta ilmiöstä. 

Joukossa jopa kolmekymppisiä

Aivohalvausten yhteyksistä koronavirukseen on tähän mennessä ollut hyvin vähän tietoa. Kiinan Wuhanissa oli yksi raportti, jonka mukaan joillakin sairaalahoidossa olevilla potilailla oli ollut aivohalvauksia, ja monet heistä olivat vakavasti sairaita ja vanhuksia.

Nyt ensimmäistä kertaa kolme suurta terveyskeskusta Yhdysvalloissa valmistelee tietoa aivohalvauksesta koronaa sairastavilla. Raporteista saa entistä paremman käsityksen siitä, mitä kehoissamme tapahtuu koronaviruksen aikana.

New Yorkin Langonen yliopiston neuroradiologian apulaisprofessori Eytan Raz sanoi, että yleensä aivahalvaukset koskettavat reilusti yli 60-vuotiaita tai sitä vanhempia.

– Olemme tottuneet ajattelemaan 60-vuotiasta nuorena potilaana suurten verisuonten tukkeumien suhteen. Emme ole koskaan nähneet niin monia aivoinfarktipotilaita, jotka ovat viisikymppisiä, nelikymppisiä tai vielä kolmenkympin puolella, Raz kertoi The Washington Postin haastattelussa.

Thomas Jeffersonin yliopistollisten sairaaloiden neurokirurgi Pascal Jabbour ihmetteli, miksi monilla hänen hoitamillaan potilailla on aivohalvauksille hyvin epätyypillisiä piirteitä. Aivohyytymät esiintyvät yleensä valtimoissa, jotka kuljettavat verta pois sydämestä. Koronapotilailla tätä kuitenkin nähdään myös niissä suonissa, jotka kuljettavat verta vastakkaiseen suuntaan ja joita on vaikeampi hoitaa. Joillakin potilailla on myös päässään useampi kuin yksi hyytymä, mikä on lääkäreiden mukaan erittäin epätavallista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja