Mainos

Korkein oikeus myönsi valitusluvan Campoyn lasten isälle

Korkein oikeus on myöntänyt valitusluvan Campoyn lasten Yhdysvaltoihin palauttamista koskevassa asiassa.

Vaasan hovioikeus päätti viime keväänä, että Campoyn kahta alaikäistä poikaa ei palauteta Yhdysvaltoihin, vaan he voivat jäädä äitinsä luo Suomeen. Valituslupaa korkeimmasta oikeudesta haki Yhdysvalloissa asuva poikien isä Miguel Campoy. Kiista koskee poikien palauttamismääräyksen täytäntöönpanoa. Korkein oikeus päätti viime syksynä, että Haagin sopimuksen perusteella lapset on palautettava Yhdysvaltoihin. Lasten huoltokysymys oli määrä ratkaista siellä. Poikien äiti Kerstin Campoy vastusti palauttamista ja ryhtyi piileskelemään poikien kanssa. Vaasan hovioikeus päätti toukokuussa, että poikien palauttamismääräys jätetään panematta täytäntöön.

Korkein oikeus myöntää valitusluvan pääsääntöisesti niin sanotulla ennakkopäätösperusteella, eli silloin kun lait ja asetukset ovat tulkinnanvaraisia, eivätkä ne anna selvää vastausta oikeuskysymykseen. Ratkaiseva kysymys liittyy Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen ja siihen perustuvan lain soveltamiseen sekä lasten itsemääräämisoikeuteen.

Vaasan hovioikeus painotti ratkaisussaan lasten omaa tahtoa. Pojat ovat vastustaneet palauttamista. Hovin mukaan pojat ovat nuoruudestaan huolimatta saavuttaneet sellaisen kypsyyden, että heidän mielipiteeseensä on aiheellista kiinnittää huomiota. Hovioikeus päätyi siihen lopputulokseen, että tässä tapauksessa Haagin sopimus ja siihen perustuva kansallinen laki edellyttävät luopumista palauttamismääräyksen täytäntöönpanosta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.