Mainos

Korkeasaaren entiset asukkaat syynä pääkaupunkiseudun hanhisumaan?

Vaihtelevia tunteita herättävä valkoposkihanhi saapui Suomeen 1980-luvun alussa. Kesällä 1985 Turusta löytyi Skansenista karannut pesivä hanhipari, joka tuotti kaksi poikasta. Sen jälkeen se oli menoa.

Pääkaupunkiseudulla pesi muutamia valkoposkihanhia, joiden määrä lisääntyi, kun Korkeasaaresta vapautettiin 1990-luvun alussa niiden lajitovereita.

Ne alkoivat pesiä pääkaupunkiseudun edustan luodoilla.

Kun kiekkokansa juhli jääkiekon maailmanmestaruutta 1995, Helsingin seudulla pesi 11 hanhiparia. 

Nykyään valkoposkihanhi pesii yleisenä kaikkialla Helsingin, Espoon ja Sipoon saaristossa, eikä kaikilta mökkisaarilta pystytä edes laskemaan pesiviä pareja.

Korkeasaaresta vapautettujen yksilöiden merkitystä pääkaupunkiseudun valkoposkihanhikannan kasvulle on vaikea arvioida, mutta kiisteltyjen lintujen määrän kasvu ei näytä loppuvan tulevina vuosinakaan.

Suhtautuminen vaihtelee

Etenkin kaupunkilaiset suhtautuvat äänekkäisiin siipiveikkoihin vaihtelevasti. Valkoposkihanhien ulosteet sotkevat erityisesti rantojen lähellä olevia nurmialueita.

Hanhet siirtyvät laiduntamaan rantanurmien ulkopuolelle vasta elokuussa, kun poikueet oppivat lentämään. 

– Sotkevat rannat pahasti! Ja se moska haisee ja kauas. Hätistäkää koirien kanssa muualle heti keväällä, etteivät jää pesimään, eräs lukija kommentoi MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

– Muutaman kerran oli tilanne, että ryhmä lintuja lojui tien tukkeena ja sähisijöiden kiertäminen oli haasteellista, toinen lukija totesi.

Kaikkia valkoposkihanhien kasvavat joukot eivät kuitenkaan haittaa.

Onhan niitä kaikenlaisia tuholaisia, kuten esim. porotkin, jotka syövät maan paljaaksi. … Sitä paisi eivät levitä pöpöjä. Toiseksi hoitavat nurmikoita, nyppivät lyhyeksi ja lannoittavat näinä ankeina aikoina, kun varaa ei ole. Lisäksi jättävät kukkaistutukset rauhaan, yksi lukija perusteli.

– Pelkkää silmäniloa, potpottimet :D Tuntuu siltä, että joku ryhmittymä on nyt saanut ne tähtäimeensä, on se kumma, että luonnon eläinten ei anneta olla rauhassa, toinen lajin puolustaja kirjoitti. 

Lähteet: Ympäristöhallinnon yhteinen verkkopalvelu, BirdLife, MTV uutisten Facebook-ryhmä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.