Korjaamoyrittäjä antoi ympäristötarkastajille porttikiellon seinään kiinnitetyllä lapulla – väitti oikeudessa, että joku muu oli kirjoittanut lapun ja tunnustanut poliisille

Julkisen porttikiellon antaminen virkamiehille toi kunnianloukkaustuomion autokorjaamoyrittäjälle. 

Rikos tapahtui loppusyksystä 2021 Keski-Suomessa, kun autokorjaamotoimintaa harjoittanut mies hikeentyi ympäristöviranomaisille. Mies kiinnitti talon seinään lapun, jossa vihjaili kahden virkamiehen syyllistyneen rikokseen.

– Porttikielto seuraavilla henkilöillä ilkivallan epäilyn vuoksi, miehen kirjoittamassa lapussa luki ja perään oli lueteltu kahden virkamiehen nimet.

– Voimassa 1.10.2021 alkaen, mikäli kumpikaan ei tunnusta tai osoita vahingon aiheuttajaa omistajalle.

Ympäristövirkamiehet löysivät lapun parin kuukauden joulukuun 2021 alussa, kun he menivät miehen tontille suorittamaan tarkastusta. Virkatehtävää turvannut poliisi poisti lapun.

Ilkivaltaepäilyn taustalla oli miehen mukaan se, että edellisen tarkastuksen jäljiltä hän oli havainnut, että hänen omistamien autojen ikkunoita oli rikki.

Mies kiisti kaiken

Poliisin esitutkinnassa korjaamoyrittäjä kertoi, että lapun tarkoitus oli tiedottaa virkamiehiä asiasta. Mies kertoi laittaneensa myös kunnalle laskun rikotuista ikkunoista.

Mies kertoi laittaneensa lapun seinään, muttei arvannut sen loukkaavan ketään.

Käräjäoikeudessa mies kiisti rikoksen. Hänen mukaansa joku muu oli kiinnittänyt lapun. Mies väitti, että hänen puhelimensa oli kaapattu ja joku muu oli tunnustanut teon poliisille.

Oikeus piti miehen puheita toisesta lapun kiinnittäjästä ja puhelimen kaappaamisesta epäuskottavina. Samoin oikeus piti epäuskottavan rikosepäilyä, että virkamiehet olisivat rikkoneet miehen auton ikkunoita.

Oikeus pitikin lapun väitettä enemmän mielenosoituksellisena tekona kuin vakavasti otettavana väitteenä. Koska korjaamolla kävi kuitenkin asiakkaita vain harvakseltaan, oikeus katsoi, ettei loukkaus päätynyt kovin suuren ihmismäärän tietoisuuteen.

Oikeus totesi, ettei porttikiellon antamisella voi estää virkamiehiä suorittamasta tehtäviään.

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi 35-vuotiaalle miehelle rangaistukseksi 16 päiväsakkoa.

Lue myös:

    Uusimmat