Poliisimies tuomittiin huijarin auttamisesta Helsingissä – syyllistyi myöhemmin vielä rankempiin rikoksiin

Poliisina työskennellyt mies sai poikkeuksellisen tuomion osallistuttuaan moottoripyöräkaupoilla tehtyyn petokseen Helsingissä yli seitsemän vuotta sitten.

Syyttäjä luonnehti petoksen toteutustapaa poikkeukselliseksi.

Kyseessä oli Yamaha-merkkisen moottoripyörän myyntitilanne. Eräs mies oli ostamassa moottoripyörää toiselta mieheltä.

Pyörän myyjä oli jo saanut pyytämänsä summan, 3000 euroa, pyörästä ja mennyt mootoripyörän papereiden hakemisen verukkeella sisään asuntoonsa.

Tällöin paikalle oli astellut siviilipukeissa ollut poliisimies. Hän esitti moottoripyörästä juuri maksaneelle miehelle ja tämän seurueelle virkamerkkiään ja ilmoitti, että pyörään liittyy poliisitutkinta.

Hän tarkasti ostajan seurueen tiedot, otti pyörän avaimet ja käski ostajia poistumaan paikalta. Moottoripyörän myyjä pysytteli välikohtauksen aikana sisällä asunnossa.

Tämän jälkeen poliisi oli pudottanut moottoripyörän avaimet myyjän postiluukusta.

Rikosilmoitus jo seuraavana päivänä

Moottoripyörän ostaja kertoi oikeudessa pitäneensä poliisin "ylienergistä" kuntoa outona, mutta oli luottanut tämän olleen oikealla asialla. Virkamerkki oli vakuuttanut hänet.

Mies meni kuitenkin seuraavana päivänä poliisiasemalle selvittämään asiaa ja teki tapahtuneesta rikosilmoituksen. Sekä kyseinen moottoripyörä että siitä maksetut rahat jäivät kateisiin.

Poliisimies itse kertoi oikeudessa, että oli ollut paikalla tekemässä tiedonhakua moottoripyörämyyjään liittyvän uhkaepäilyn vuoksi, ja että tilanne oli hänestä vaikuttanut elekielen perusteella velanperinnältä. Hän ei tehnyt tapauksesta mitään merkintöjä poliisin järjestelmiin.

Aiemmat tuomiot riittivät rangaistukseksi

Käräjäoikeus hylkäsi poliisimiehen syytteet, mutta hovioikeus katsoi toisin. Sen mukaan poliisimies oli yhdessä moottoripyörää kaupanneen miehen kanssa ryhtynyt petokseen ostajan huijaamiseksi. Tässä käytettiin hyväksi poliisin asemaa ja arvovaltaa.

Rangaistusta kohtuullistettiin sen vuoksi, että rikoksen tekopäivästä oli tuomion antohetkenä kulunut yli seitsemän vuotta. Pyöräkauppiaalle sopivaksi tuomioksi arvioitiin 60 päivän vankeus ja poliisimiehelle 80 päivän vankeus.

Vuonna 1974 syntynyt poliisimies tuomittiin moottoripyörähuijauksessa petoksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Hän oli kuitenkin vuonna 2019 saanut jo kaksi ehdotonta vankeusrangaistusta, jotka käräjäoikeudesta olivat riittävä rangaistus nyt käsitellystä rikoksesta.

Iltalehti uutisoi tapauksesta aiemmin ja kertoi myös miehen myöhemmistä rikoksista.

Mies oli vuonna 2015 irtisanottu Helsingin poliisista. Sittemmin hänet on tuomittu revolverilla ja Suomi-konepistoolilla ammuskelusta omakotitalossaan sekä muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta ja poliisien lyömisen yrittämisestä. 

Lyöntiyritys oli tapahtunut tilanteess, jossa mies otettiin kiinni tämän ajettua kovassa humalassa pylvääseen. Mies sai rikoksista ehdotonta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat