Mainos

Konsertit myyvät - Loirin kiertueella 10 000 katsojaa

Vesa-Matti Loirin yleisösuosio ei hiivu. Kansa rakastaa taiteilijaa, vaikka lehdet nälvivät Veskun kuntoa ja elämäntapoja.Veskun viikonloppuna päättyneellä kiertueella katsojia oli yli 10 000. Vesku on kestosuosikki, joka saa areenat täyteen. Musiikin huiput ovatkin siirtyneet yhä enemmän tien päälle ja leipä otetaan suurista konserteista ja elävän musiikin klubeilta. Yleisökin haluaa elämyksiä - showta, värejä, valoja. Ainutkertaisia fiiliksiä.

Kesällä suomalaisia hemmoteltiin suurten starojen konserteilla, kun maailman huiput - Tina Turner, ACDC, Metallica, Bruce Springsteen ja Madonna vierailivat täällä. Suomi pääsi vihdoinkin huippujen listalle. Kun levyt eivät myy, täytyy starojen tahkota rahat pitkillä kiertueilla. Myös Suomen maantieteellinen asema vaikuttaa. Usein bändit jatkavat keikkaa Venäjälle tai Baltian läpi Eurooppaan.

Törttöily stagella ei toimi enää

Levymyynti kangertelee ja jotkut uskovat , että äänilevyn aika on ohi. Nuoriso imuttaa netistä musiikkinsa ja käy konserteissa. Vielä jonkin aikaa sitten luultiin, että livemusan aika on ohi. Diskobileissä tiskijukka oli ainoa artisti. Nyt pieniä elävän musiikin klubeja syntyy koko ajan. Se vaatii myös bändiltä uutta asennetta. Kesän keikkailevin bändi Apulanta on fyysisesti huippukondiksessa. Rokkikukkojen törttöilyt stagella tai hotellihuoneen murskajaiset ovat mennyttä aikaa.

-Levymyyntihän on, niin kuin tiedämme, aika kuoleva bisnes. Koko äänilevy on kuolemassa. Musiikki menee enemmän siihen, että otetaan biisi sieltä, toinen täältä. Mutta bändit elävät toisaalta hyvin vahvaa kautta. Nuoria kiinnostaa ihan älyttömästi mitä tapahtuu ja ne panostaa fanittamiseen hirveän paljon. Se, että levymyynti häviää, ei vielä tätä toimintaa tapa. Se vaan muuttaa muotoaan, uskoo Toni Wirtanen Apulannasta.

Bändeistä kilpaillaan

Elämyksiin kuuluu myös näyttävyys. Muusikko ei voi enää retkuilla virttyneessä T-paidassa lavalla. Keikan pitää olla visuaalinen. Huipuilla on omat tanssiryhmät.

Keikoista on silti kova kilpailu. Konserttilipun hinnat ovat samat riippumatta maasta. Usein promoottori joutuu kilpailemaan bändeistä Saksan ja Britannian suurten kaupunkien kanssa. Sadan euron molemmin puolin liikkuvat hinnat sopivat suomalaisille. Joitakin keikkoja on peruttu, mutta ykkösstarojen konsertit on myyty heti loppuun. Elokuussa Suomessa konsertoivan U2:n keikoille on myyty 95 000 lippua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.