Mainos

Konkarit kertovat: Näin poliitikko jännittää ja laskelmoi vaalipäivänä

Vaalipäivä on poliitikolle helpotus – ja äänestystulos harvoin yllätys.

Näin asian kiteyttää Suomen entinen pääministeri, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen. Hän toteaa, että poliitikko oppii aistimaan parin kuukauden aikana kentällä ihmisten palautteista, millainen tulos on odotettavissa. Hän kertoo olleensa ehdolla yhteensä 19 kertaa erilaisissa vaaleissa.

- Vaalituloksen suunta on sekä puolueen että oman äänimäärän osalta kyllä tiedossa. Ennakkoäänten määrän voi kertoa edellisvaaleista saadulla suhdeluvulla, ja se ennustaa melko hyvin lopullisen äänimäärän, Vanhanen kertoo.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) kertoo tulkitsevansa tarkkaan vertailukelpoisia kyselytuloksia kampanjan aikana. Vaikein hetki on vaalipäivänä ennen tuloslaskentaa.

- Ei voi tehdä muuta kuin odottaa iltaa. Parasta onkin päivän aikana puuhata ihan muuta kuin vaaleja, Heinäluoma pohtii.

Vastaukset valmiina

Kokeneiden poliitikkojen reaktiot äänestystulokseen eivät useinkaan ole spontaaneja. Voiton ja tappion lausahduksia valmistellaan ja laskelmoidaan etukäteen.

- Vaali-illan kommentit ovat kyllä etukäteen mietityt, paitsi jos tulisi jokin aivan todellinen jättiyllätys. Puheisiin kuuluu useimmiten mietitty alku, sitten tulee jo improvisaatiota tunteidenkin mukaan, Heinäluoma kertoo.

Vanhanen huomauttaa, että tuloshuuman keskellä on yritettävä pitää maltti ja ajateltava jo seuraavia vaaleja.

- Voiton hetkellä on ryhdyttävä laskemaan odotuksia alaspäin. Tappiossa on vältettävä selittelyä ja sanottava sellaista, joka luo pohjaa seuraavan kerran voitolle. Mikään voitto ei ole pysyvä, eikä mikään tappio ole lopullinen, Vanhanen toteaa.

Eurovaalien äänestysaktiivisuudeksi Vanhanen ennustaa 40,6 prosenttia. Heinäluoma antaa luvuksi 41:

- Toivon, että lukema alkaisi nelosella.

Mikä on oma arviosi äänestysaktiivisuudesta? Kerro ennusteesi MTV Uutisten Facebook-sivulla.

Heinäluoma ja Vanhanen kommentoivat vaaleja illan suorassa Tulosillassa, joka alkaa verkossa kello 19.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.