Mainos

Kongon tasavalta Afrikan unionin johtoon

Uusi johtaja haluaa panostaa konfliktien ehkäisyyn. Myös Sudan pyrki puheenjohtajamaaksi, mutta Darfurin väkivaltaisuudet estivät valinnan.

Afrikan unionin (AU) uuden puheenjohtajan, Kongon tasavallan presidentti Denis Sassou Nguesso sanoo haluavansa kaudellaan keskittyä konfliktien ehkäisyyn Afrikan mantereella.

Afrikan unionin maat valitsivat aiemmin päivällä puheenjohtajakseen Sudanin sijasta Kongon tasavallan. Sudanista tulee kuitenkin puheenjohtaja Kongon kauden jälkeen vuonna 2007.

AU:n huippukokous järjestettiin Sudanin pääkaupungissa Khartumissa, mikä teki siitä samalla myös puheenjohtajaehdokkaan. Maan pyrkimyksiä päästä unionin johtoon vaikeuttivat Darfurin väkivaltaisuudet.

AU perusti eilen työryhmän ratkaisemaan puheenjohtajakiistaa, kun useat jäsenmaat eivät halunneet myöntää tehtävää Sudanille. Ryhmä päätyi ehdottamaan Kongon tasavaltaa, joka sijaitsee Kongon demokraattisen tasavallan (entisen Zairen) naapurissa.

Darfurin kapinalliset olivat uhanneet vetäytyä rauhanneuvotteluista, jos Sudan valitaan AU:n puheenjohtajaksi. Darfurin toinen pääkapinallisryhmä JEM kertoi tänään Kongon valinnan varmistuttua jatkavansa neuvotteluja. Samalla se ilmoitti suostuvansa Sudanin puheenjohtajuuteen vuonna 2007 vain siinä tapauksessa, että Darfurin kriisi on siihen mennessä saatu ratkaistuksi.

Myös sudanilainen ministeri sanoi tiistaina, että Sudanin odotetaan edistyvän Darfurin kriisin ratkaisussa ennen kuin se voi saada puheenjohtajuuden.

Arvostelijoiden mukaan Sudanin hallitus tukee joukkoja, jotka ovat syyllistyneet lukuisiin ihmisoikeusrikoksiin Darfurissa. Alueella on 7000 AU:n rauhanturvaajaa, joiden tehtävänä on valvoa hallituksen ja kapinallisten tulitaukoa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.