Mainos

Kongon presidentti Kabila vannoi virkavalansa

Kongon demokraattisen tasavallan uusi johtaja lupaa vaalit kahden vuoden päästä. Itsensä presidentiksi julistanut Laurent Kabila sanoo, että maassa pidetään parlamentti- ja presidentinvaalit huhtikuussa vuonna 1999.

Kabilan mielestä maa pitää saada järjestykseen ennen kuin vaaleja voi ajatella. Kabila vannoi päivällä virkavalansa Kongon demokraattisen tasavallan presidenttinä.

Puheessaan valan jälkeen hän lupasi järjestää presidentin- ja parlamentinvaalit huhtikuussa 1999.
-Meillä ei ole kiire. Tämä luhistumaisillaan ja hajallaan oleva valtio on järjestettävä uudelleen, jotta Kongon kansa voi pitää vaalit. Voitte olla varmoja siitä, että aikataulusta pidetään kiinni, Kabila julisti.

Viitaten lännen vaatimuksiin siirtymisestä demokratiaan pikimmiten Kabila lisäsi, ettei ulkomaiden mahdollinen sekaantuminen muuta aikataulua.

Entinen sissijohtaja vannoi valan Kongon valtionsyyttäjän, korkeimman oikeuden presidentin ja yli 50000 katsojan edessä pääkaupungin Kinshasan päästadionilla, jonka nimenä on tästä lähtien Marttyyrien stadion. Paikalla olivat myös Ugandan, Ruandan, Angolan, Burundin ja Sambian presidentit.

Kabila ilmoitti eilen ottaneensa käsiinsä täyden vallan. Maan televisio kertoi Kabilan vastaavan sekä toimeenpanevasta, lainsäädännöllisestä ja ja sotilaallisesta vallankäytöstä kunnes perustuslakia säätävä kokous on hyväksynyt uuden perustuslain.

Televisiossa luetun, Kabilan allekirjoittaman 15-kohtaisen julistuksen mukaan tasavallan hallinto koostuu presidentistä ja hallituksesta sekä neuvostoista ja tuomioistuimista. Kabilan nyt julistamassa hallitusmuodossa oikeudenkäyttöön liittyvät asiat on jätetty hänen henkilökohtaisen valtansa ulkopuolelle.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.