Mainos

Konferenssi peräsi sitoutumista ydinkoesopimukseen

Kansainvälinen konferenssi vaati tänään Yhdysvaltoja ja muita ydinasevaltioita hyväksymään lopullisesti YK:n yleiskokouksen kolme vuotta sitten hyväksymän maailmanlaajuisen ydinkoekieltosopimuksen. Wienissä päättyneeseen ydinkoekiellon tarkastuskonferenssiin osallistui 92 maata.

Atomipommin sienipilvi

Konferenssin japanilainen puheenjohtaja Masahiko Koumura kertoi toimittajille, että varsinkin Yhdysvaltain toivotaan hyväksyvän sopimuksen pikaisesti. Yhdysvaltain senaatin arveltiin äänestävän sopimuksesta tiistaina. Republikaanien hallitsema senaatti suhtautuu torjuvasti ydinkoekieltoon.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vetosi tänään senaattiin, jotta se lykkäisi äänestystä, koska sopimuksen hyväksymiselle ei ole riittävää tukea. Clinton sanoi republikaanien vastustavan sopimusta puhtaasti poliittisista syistä. Sopimuksen kaatuminen senaatissa vaarantaisi tarkkailijoiden mukaan koko ratifiointiprosessin. Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, Britannian pääministeri Tony Blair ja Ranskan presidentti Jacques Chirac kehottivat tänään sanomalehti New York Timesin julkaisemassa artikkelissa senaattia ratifioimaan ydinkoekiellon.

Ydinkoekieltosopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 154 maata ja lopullisesti hyväksynyt 47 maata. Sopimus voi kuitenkin tulla voimaan vasta kun 44 nimeltä mainittua ydinreaktorin omaavaa maata on sen ratifioinut. Näistä maista Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Israel eivät ole vielä ratifioineet sopimusta. Lisäksi Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea eivät ole vielä edes allekirjoittaneet sopimusta.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.