Mainos

Kone haastoi tietoviisaat - ja voitti

Tietokone on ensimmäistä kertaa voittanut ihmisen tv-tietovisailussa. IBM:n kehittämä tietokonejärjestelmä Watson osallistui Yhdysvaltain suosituimpaan tietovisailuun Jeopardyyn ja sai vastaansa visailun kaksi kaikkien aikojen parasta ihmiskilpailijaa, Ken Jenningsin ja Brad Rutterin.

Watson voitti kilpailun melko selvin luvuin, sen tulos oli yli kolme kertaa parempi kuin kummankaan ihmiskilpailijan.

Tietokoneen kykyä pärjätä nopeatempoisessa visailussa oli epäilty etukäteen, sillä visailussa annettavat vihjeet ovat arvoituksellisia ja ne perustuvat sanaleikkeihin.

Kilpailijat esittivät toisinaan Watsoniin kohdistuvaa huumoria. Watson ei pystynyt vastaamaan, sillä se ei ymmärrä huumoria.

Kilpailun loppuessa Watson oli kerännyt palkintorahaa 77 147 dollaria, kun Jennings sai tyytyä 24 000 dollarin pottiin ja Rutter 21 600:aan.

Voiton symbolinen merkitys on Watsonille ja varsinkin sen valmistajalle IBM:lle rahaa arvokkaampi. Sen odotetaan avaavan latua kohti uutta tietotekniikan aikakautta, jossa koneet ovat kykeneviä oppimaan ja ymmärtämään sen, mitä ihmiset niiltä odottavat.

Watsonin käyttämä teknologia pystyy tarkastelemaan ja analysoimaan tietoa huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin kuin ihminen. Tämä voisi tulevaisuudessa hyödyttää esimerkiksi lääkäreitä potilaiden diagnosoinnissa.

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.