Kommentti: Yksi 90-luvun isoimmista tv-tähdistä on kuollut – Luke Perry antoi kasvot puolirentuille, surusilmäisille ja sympaattisille hurmureille

Luke Perry kuoli vain 52-vuotiaana 2:01
CNN:n uutisvideolla käydään läpi maanantaina 4. maaliskuuta 2019 kuolleen Luke Perryn uraa.

Luke Perry oli monille tuttu hittisarja Riverdalesta, mutta isolle osalle 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa syntyneitä hän oli ja on ikuisesti Beverly Hills 90210 -sarjan Dylan McKay.

Se ei ollut helppoa aikaa. Elettiin 1990-luvun alkua, Suomen historian pahimpia lamavuosia.

Vuonna 1991 olin tasan kymmenen vuotta täyttänyt esiteini. Päätin ala-asteen kolmannen luokan ja siirryin neljännelle. Pidin huomattavan paljon jalkapallosta, jääkiekosta, Batmanista, englannin kielestä, rock-, metalli- ja pop-musiikista sekä komediaelokuvista ja -sarjoista.

Samana vuonna MTV3-kanavalla alkoi draamasarja, jonka nimi oli jostain käsittämättömästä syystä "käännetty" muotoon L.A. Beat. Sen oikea nimi oli se, millä se lopulta L.A. Beat -nimestä luopumisen jälkeen tunnettiin: Beverly Hills 90210.

Sarja kertoi Minneapolisista Beverly Hillsiin perheensä kanssa muuttaneiden lukioikäisten kaksosten Brenda (Shannen Doherty) ja Brandon Walshin (Jason Priestley) sopeutumisesta uuteen asuinkaupunkiinsa seurustelu- ja ystävyyssuhteineen.

Muita tärkeitä hahmoja olivat muun muassa Kelly Taylor (Jennie Garth), Donna Martin (sarjan tuottaja Aaron Spellingin tytär Tori Spelling), Steve Sanders (Haihurrikaani-elokuvista nykyään tunnettu Ian Ziering), David Silver (Megan Foxin puolisona parhaiten tunnettu Brian Austin Green) sekä Andrea Zuckerman (Gabrielle Carteris).

Kaikki nuo hahmot jäivät usein Luke Perryn esittämän Dylan McKayn varjoon.

Dylan oli moottoripyörällä ajava "lonely rider", sympaattinen, puolirenttu ja surusilmäinen hurmuri, joka sarjan päähenkilöiden kaveriporukkaan ajauduttuaan seurusteli niin Brendan kuin Kellynkin kanssa.

Kuten kaikille sarjan hahmoille, myös Dylanille tapahtui vaikka mitä: isä kuoli autopommin räjähdettyä, Dylan päätyi käyttämään alkoholia ja huumeita turhan paljon, hän ajautui talousvaikeuksiin ja etääntyi ystävistään.

Saippuasarjamaisten käänteiden jälkeen Dylan lähti sekä kaupungista että koko sarjasta ja pysyi poissa palatakseen vuosituhannen vaihteessa takaisin muutaman tuotantokauden ajaksi.

Sympaattisen puolirentun paikka jäi Dylanilta tyhjäksi ja sen otti tavallaan haltuun ihan kunnon renttua muusikkoa Ray Pruitia näytellyt ärsyttävyyden rajamailla tasapainoillut pehmorokkari Jamie Walters.

Mutta sillä ei ollut enää mitään väliä. Oma mielenkiintoni sarjaa kohtaan oli jo tyystin kadonnut eikä se enää palannut. Salaiset kansiot ja muut jännittävämmät sarjat valtasivat paikkansa omasta kiinnostus- ja innostuspiiristä.

Dylan oli kuitenkin isoin juttu koko sarjassa. Luke Perryn esittämä roolihahmo ja Beverly Hills 90210 -sarjan muutkin päähahmot olivat olennainen osa 1990-luvun alun lamavuosien populaarikulttuuria.

Perry poistui suosikkisarjasta vuonna 1995. Hänet nähtiin jo sarjan aikana useissa elokuvissa. Perry näytteli muun muassa Buffy, vampyyrintappaja -elokuvassa (1992), joka sai ensi-iltansa vuosia ennen Sarah Michelle Gellarin tähdittämää kulttisuosioon noussutta samannimistä sarjaa.

Beverly Hills 90210:sta poistuttuaan Perry katosi viimeistään myös omasta kulttuurinäköpiiristäni. Hän palasi sinne hetkellisesti ilahduttavassa pikkuroolissa Luc Bessonin ohjaamassa tieteiselokuvassa The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997).

Sittemmin Luke Perry näytteli muun muassa useissa tv-sarjoissa. Tv-roolitöistä viimeisimmässä, vuonna 2017 Netflix-suoratoistopalvelussa julkaistussa Riverdalessa Perry nousi kokonaan uuden tv-katsojasukupolven tietoisuuteen.

Etenkin Yhdysvalloissa Luke Perry tunnettiin jo hyvinkin vahvasti Riverdalesta tuttuna tähtenä, ei enää Beverly Hills 90210 -Lukena.

Viime vuosina, kun Luke Perryn nimi ja kasvot tulivat jossain yhteydessä vastaan, mietin, että Perry tulee vielä joskus tekemään ison luokan comebackin. Samaan tapaan kuin 1990-luvulla nuorisoidoliksi noussut Stephen Dorff uusimmalla True Detective -kaudella. Jos Riverdalea ei lasketa, tuo comeback ei ehtinyt toteutua.

Luke Perry kuoli eilen maanantaina 4. maaliskuuta 2019 aivohalvaukseen. Hän oli kuollessaan vain 52-vuotias.

Valkokankailla Perry nähdään vielä ensi kesänä, kun Quentin Tarantinon ohjaama Charles Manson -teemainen Once Upon a Time in Hollywood saa ensi-iltansa. Tuo elokuvarooli jäi Luke Perryn viimeiseksi.

Perryn osa Tarantinon elokuvassa ja koko elokuva saivat näyttelijän kuoleman myötä surumielisen sävyn.

Maanantai oli 1990-luvun isojen pop-kulttuurihahmojen kannalta surullinen päivä.

Samana päivänä kuoli osa oman lapsuuden populaarikulttuuria 1990-luvun alusta (Luke Perry) ja osa oman nuoruuden populaarikulttuuria 1990-luvun lopulta (The Prodigyn keulakuva, tanssija-laulaja Keith Flint).

En ihmettele, jos tälläkin hetkellä jossain soi Firestarterista ja Beverly Hills 90210 -sarjan tunnusmusiikista tehty 90-lukulainen mash-up.

---

Artikkelia muokattu 7.3.2019 kello 10.58: korjattu kirjoitusvirhe ingressistä.

Lue myös:

    Uusimmat