Kommentti: Vessapaperin hamstraukselle on helppo naureskella, mutta se kertoo meidän olevan poikkeuksellisessa tilanteessa – vastuuta itsestä ja läheisistä vaaditaan nyt aivan uudella tavalla

Petri ei tuntenut oireita, mutta älysormuksen lukema hämmästytti – nyt hän varoittaa salakavalasta koronaviruksesta 9:06
MTV Uutiset Live haastatteli Petriä, joka tajusi erikoisella tavalla sairastuneensa koronaan – katso haastattelu yltä!

Koronavirus on uutinen, josta vuosi 2020 muistetaan. Yksi mieleenpainuvimmista sosiaalisen median ilmiöistä on erilaiset kuvakollaasit suomalaisista hamstraamassa vessapaperia. Mistä tämä kertoo, pohtii MTV:n toimituspäällikkö Mona Haapsaari.

Moni on jakanut vitsejä, joissa mietitään mitä suomalaiset niillä kymmenillä, jopa sadoilla rullilla oikein tekevät – karanteenikeittoa lapsille vai koronalta suojaavia linnoituksia? Vai meneekö vatsa paniikkipelosta sekaisin? 

Vessapaperiin liittyvät somepäivitykset ja huumori ovat yksi tapa olla mukana tässä sukupolvikokemuksessa, joka jää varmasti suomalaisten mieleen iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

Kuvat kauppojen tyhjistä hyllyistä ovat sellaisia, joita olemme tottuneet näkemään kaukaisten maiden kriisien aikaan. Kun Japani valmistautui supertaifuuniin, ihmiset varasivat ruokaa ja taskulamppuja sähkökatkojen varalta. Kun koronavirus levisi Wuhanissa, tilanteen vakavuutta symboloi autioituvat kadut ja tyhjenevät kaupat.

Nyt nämä kuvat ovat osa suomalaista uutismaisemaa. Olemme yhtäkkiä osa maailmanlaajuista kriisiä, joka tuli tänne niin nopeasti, ettei oikein tiedä, mitä ajatella. ”Sehän on perusterveelle vaan perusflunssa” ja ”influenssahan tappaa enemmän” -kommentit vähenevät päivä päivältä. 

Täysien ostoskärryjen ja tyhjien hyllyjen lisäksi kuviin on ikuistettu myös suomalaisten käyttämiä suojanaamareita ja suojapukuja – osa polttaripiloja, osa mahdollisesti aidon huolen vuoksi puettuja.

Ennen kuin jaat kuvan täpötäydestä ostoskärrystä tai iäkkäästä henkilöstä maski kasvoillaan (ja pädet somessa, että ei tuo edes miltään suojaa), pysähdy pohtimaan tilannetta toiselta kannalta. Emme voi tietää, odottaako näitä henkilöitä kotona pitkäaikaissairas puoliso tai vastustuskyvyltään heikko lapsi. Emme voi tietää, millaisia asioita ja pelkoja kanssakaupassakävijät käsittelevät omassa elämässään.

Vaikka leipää riittää tulevinakin viikkoina eikä vessapaperikaan maailmasta loppuisi (ja kyllä, bidee-suihku on hyvä vaihtoehto, se on somekommenteissa tullut selväksi), vähentää jokainen täysi ruokakärryllinen tarvetta piipahtaa kaupassa hakemassa tai viemässä tartuntoja. 

Kuka kertoo, miten toimia? 

Olemme eläneet jo vuosia yhteiskunnassa, jossa ostoksilla voi käydä melkein mihin tahansa vuorokauden aikaan. Suunnitelmallisuutta ei ole tarvittu, kun mieliteot ja tarpeet on voinut täyttää helposti milloin tahansa. Yhtäkkiä meidän pitääkin miettiä, mikä ruoka säilyy ja mitä oikeasti osaa tai jaksaa valmistaa, jos kauppaan ei jostain syystä pääse.

Lisäksi kaupassa käyminen nyt, kun tartunnat eivät välttämättä kosketa vielä lähipiiriä, tuntuu ehkä viisaammalta. Viikon päästä tilanne voi olla toinen. 

Kävin itse torstaina pikkukaupassa töistä palatessani. Hyllyjen välissä, samoja tuotteita valitessamme monet juttelivat lyhyesti. ”Isommat lähikaupat ovat ihan täynnä – jonot olivat ulos asti” – ”Ai vessapaperia on noin vähän, pitäisikö ottaa itsekin kun selvästi on nyt kortilla se tuote” – ”Voiko jauhelihaa pakastaa, siitähän saa helposti jotain jos vaikka tulee kipeäksi?”

Viranomaisten ohjeet tuntuvat tulevan jäljessä ja muuttuvan matkan varrella. Monet maat ovat jo sulkeneet rajansa ja koulunsa, Suomessa vielä odotetaan hallituksen seuraavaa liikettä.

Ovatko päiväkodit ja koulut auki ensi viikolla, kyselevät vanhemmat toisiltaan. Jos ovat, uskaltaako lapsen laittaa sinne vai pitäisikö hänet pitää kotona? Saanko jäädä kotiin, maksetaanko siitä palkkaa? Millä yrittäjät ja yritykset selviävät, jos asiakkaat kaikkoavat ja henkilöstö sairastuu, jää etätöihin tai hoitamaan lapsia kotiin? 

Kun kukaan ei tee päätöstä puolestasi, on helppo kilauttaa kaverille. Tukeutua lähimmäisiin, vertaisryhmiin, tehdä niin kuin muutkin tekevät. Ostaa vaikka sitten sitä vessapaperia. Jokaisen tilanne on omanlainen, mutta ihmetys ja kysymykset ovat samoja. 

Älä levitä tautia - tai väärää tietoa

Yhtäkkiä olemme joutuneet keskelle aikaa, jossa meille ei kerrotakaan, miten toimia. Yhtäkkiä emme voikaan kävellä lääkäriin ja selvittää, mistä epämääräiset oireet mahdollisesti johtuvat.

Meitä kehotetaan miettimään muita, riskiryhmiä, isovanhempia, koko yhteiskunnan kykyä hoitaa vakavasti sairastuneet sen sijaan, että olemme itse keskipisteenä vähemmän akuutein vaivoinemme. 

Terveydenhuollossa pitää varautua tuleviin viikkoihin ja kuukausiin, myös meidän kansalaisten.

MTV Uutisiin tulee lukijoiden viestejä, joissa ihmiset kertovat oireistaan varmoina ja pelokkaina, että kyseessä on korona, mutta kukaan ei suostu testaamaan, kun oireet ovat niin lieviä. Pari viikkoa sitten tämä oli vielä uutinen, nyt mediankin huomio on jo isommassa kuvassa.

Syytä on monen vaikea hyväksyä – koska sillä omalla diagnoosilla ei ole kokonaisuuden kannalta suurta väliä, jos tila ei ole tarpeeksi vakava ja vaadi välitöntä hoitoa.

Jää ihmisen oman harkinnan varaan, ollako yskänsä kanssa eristyksissä varmuudeksi vai piipahtaako kuitenkin lähikaupassa hakemassa vessapaperia kuten kaikki muutkin. Valinnanvapauden mukana tuleekin yhtäkkiä suurta vastuuta, ja sen huomaa moni aivan uudella tavalla. 

Mitä päätöksiä teet itsesi ja perheesi suhteen, miten suojelet muita taudeilta mutta myös väärän tiedon ja pelon levittämiseltä? 

Media kertoo – sinä päätät

Viranomaisten on luotettava nyt kansalaisiin, jotta kaikki ohjeistukset lähimmäisten suojelemisen varmistamiseksi otetaan tosissaan.

Median tehtävä on kertoa suomalaisviranomaisten ohjeista, mutta myös oireista, maailman tilanteesta, muiden maiden toimista, riskeistä ja koronakokemuksista laajasti, jotta yleisö saa mahdollisimman paljon tietoa taudista ja voi tehdä omaan arkeensa vaikuttavia päätöksiä. Jää jokaisen oman harkinnan varaan, voiko sukulaisia tai ystäviä tavata, haluaako matkustaa bussissa vai pitäisikö sittenkin jäädä kotiin. Johtuuko nuupahtanut olo edellisillan myöhäiselokuvasta vai onko sairaus iskemässä. 

On tehtävä päätöksiä, jotka vaikuttavat niin omaan kuin muiden elämään yllättävän nopeasti. On oltava varautunut ja suunnitelmallinen, mutta toisaalta valmis tarkastelemaan tilannetta joka päivä uudelleen. Ja ennen kaikkea omista päätöksistä täytyy kantaa vastuu. 

Tilanteen muuttumisen nopeus hämmentää maailmassa, jossa erilaiset ennusteet säästä talouteen ovat tähän mennessä olleet uutisten peruskauraa.

Nyt ei uskalla juurikaan arvailla, mikä on ensi viikonlopun uutinen. 

Meidän joukossamme on ihmisiä, jotka voivat mennä jatkossakin kauppaan hakemaan vessapaperia päivittäin. Toisaalta joukossamme on ihmisiä, joiden oman kuntonsa puolesta parempi vältellä koronaa kaikin keinoin.

Tämä on meidän yhteinen ongelmamme. Jos korona jotain hyvää yhteiskuntaamme jättää, se on toivottavasti yhteisen edun tavoitteleminen ja isomman kuvan ajatteleminen oman navan sijaan. 

Kirjoittaja on MTV Uutisten digitaalisten sisältöjen toimituspäällikkö.

Lue myös muut koronaan liittyvät kommenttikirjoitukset: 

Lue myös:

    Uusimmat