Katso jättilistaus: tällaisia mullistuksia maailmalla jylläävä koronavirus on tänään aiheuttanut – Tanska ja moni muu maa sulki rajansa, Espanja julisti hätätilan

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Video kertoo: Mistä koronaviruksen oireet tunnistaa?

Useat maat ovat kertoneet tänään sulkevansa rajansa estääkseen koronaviruksen leviämisen.

 Maailman terveysjärjestö WHO linjasi perjantaina, että Eurooppa on noussut koronaviruspandemian keskukseksi. WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan Euroopassa raportoidaan tällä hetkellä päivittäin enemmän tapauksia kuin Kiinassa epidemian ollessa alueella pahimmillaan.

Italia

 Italiassa 250 ihmistä on kuollut 24 tunnin aikana koronavirukseen, kertovat maan viranomaiset. Virallisten lukujen mukaan kyseessä on suurin kuolonuhrien määrä yksittäisen päivän aikana Italiassa.

 Yhteensä Italiassa yli 1 200 ihmistä on nyt kuollut koronavirukseen. Tartuntoja on todettu lähes 18 000. Nousua torstai-illasta on yli 2 500.

Tshekki

 Tshekki ilmoitti sulkevansa rajansa kokonaan viruksen leviämisen estämiseksi. Päätöksestä kertoi maan sisäministeri Jan Hamacek.

 Sunnuntain ja maanantain välisenä keskiyönä voimaan astuva määräys kieltää kaikilta ulkomaalaisilta pääsyn Tshekkiin ja maan kansalaisilta maasta lähtemisen.

 Tshekissä on vahvistettu 117 koronavirustartuntaa.

Ukraina

 Myös Ukrainassa viranomaiset ilmoittivat maan rajojen sulkemisesta ulkomaalaisilta ainakin kahdeksi viikoksi koronan leviämisen estämiseksi. Rajoitus astuu voimaan 48 tunnin kuluttua.

Slovakia

 Torstaina maahantulokiellon julisti Slovakia. Slovakia päästää maahan ainoastaan Puolan vastaisilta rajoilta tulevat puolalaiset.

Ruotsi

Ruotsissa ei järjestetä tänä keväänä ollenkaan korkeakoulujen pääsykokeita. Päätös on osa koronavirusepidemian aiheuttamia toimenpiteitä, joista maan hallitus kertoi perjantaina iltapäivällä.

 Toimiin kuuluu myös se, ettei lääkärintodistusta enää tarvita sairauslomaa varten, vaikka sairausloma kestäisi kaksi viikkoa. Hallitus päätti myös helpottaa jo ennen epidemiaa vaikeaa sairaalatarvikkeiden pulaa sillä, että sosiaalihallitus ryhtyy ostamaan keskitetysti kaiken materiaalin ja jakaa sitä sitten edelleen.

Pääministeri Stefan Löfven kehotti ruotsalaisia myös harkitsemaan luopumista kaikista ulkomaanmatkoista.

Ruotsin kerrottiin tartuntojen määrän nousseen lähelle 800:aa.

Norja

 Norjassa kerrottiin perjantaina 750 varmistuneesta koronavirustapauksesta.

Tanska

Tanska sulkee rajansa toistaiseksi huomenna puoliltapäivin paikallista aikaa, kertoo pääministeri Mette Frederiksen. Tanskalaiset saavat tulla maahan, mutta ulkomaalaisilta vaaditaan todiste tulosyystä. Jos todisteita ei ole esittää, maahantulo kielletään.
Ruoan, lääkkeiden ja muiden tarpeellisten tarvikkeiden kuljettaminen rajan yli onnistuu jatkossakin.
Rajatarkastuksista vastaavat pääministerin mukaan poliisi ja turvallisuusviranomaiset. Valvonnan Frederiksen kertoo jatkuvan pääsiäiseen asti.
Tanska on tiedottanut päätöksestään Saksaa, Ruotsia ja Norjaa.

Espanja

Espanjassa hallitus aikoo julistaa maahan hälytystilan nopeasti leviävän koronaviruksen vuoksi. Asiasta kertoi pääministeri Pedro Sanchez.

Pääministerin mukaan hallitus kokoontuu lauantaina ja julistaa koko maahan hälytystilan. 

 Sanchez sanoi, että hälytystilan myötä hallitus ottaa käyttöönsä monenlaisia poikkeustoimia, joiden tarkoituksena on kohdistaa kaikki valtion resurssit kansalaisten terveyden turvaamiseen. Pääministeri viittasi niin julkisiin, yksityisiin kuin siviili- ja sotilasresursseihin.

Espanjassa koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 4 200:aan. Terveysministeriön lukujen mukaan kuolleita on noin 120. Vielä torstaina illalla vahvistettuja tartuntoja oli noin 3 000 ja kuolleita reilut 80.

Venäjä

Venäjällä on uutistoimista Tassin mukaan löytynyt tähän mennessä kaikkiaan alle 50 tautitapausta. Tartunnoista suurin osa on havaittu Moskovassa.

Venäjän ilmoittamien koronatapausten alhainen määrä on herättänyt epäilyksiä. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Dmitry Yagodin kertoo STT:lle törmänneensä venäläisessä sosiaalisen median Telegram-palvelussa muun muassa tietoon, jonka mukaan koronatapauksia olisi pelkästään Moskovassa yli 2 000.

Lisäksi Venäjä rajoittaa lentoja EU:hun ja EU:sta maanantaista alkaen estääkseen koronaviruksen leviämistä, kertoivat maan viranomaiset perjantaina. EU:n lisäksi rajoituksia tulee Norjan- ja Sveitsin-lentoihin. Rajoitukset eivät koske säännöllisiä lentoja Moskovan ja EU:n pääkaupunkien, Oslon sekä Geneven välillä.

Iso-Britannia

Isossa-Britanniassa toukokuulle suunnitellut paikallisvaalit siirretään vuodella eteenpäin koronaviruspandemian vuoksi. Viruksen leviämisen pelättiin vaikuttavan kampanjointiin sekä siihen, pystyvätkö ja haluavatko ihmiset lähteä äänestämään.

Lontoon pormestari Sadiq Khan kirjoitti Twitterissä jatkavansa koronaviruksen vastaista työtä hallituksen ja asiantuntijoiden kanssa ja tekevänsä kaikkensa kaupunkia puolustaakseen.

Saksa

Saksassa suurin osa kouluista suljetaan maanantaista alkaen. Tähän mennessä kymmenen maan 16 osavaltiosta on ilmoittanut koulujen sulkemisesta.

Viimeisimpänä koulusuluista ilmoitti Nordrhein-Westfalen, joka on asukasluvultaan Saksan suurin osavaltio.

Saksa on myös ilmoittanut ainakin 550 miljardin euron apupaketista, jolla pyritään auttamaan saksalaisyrityksiä selviämään koronaviruksen vaikutuksista. Maassa on raportoitu reilusti yli 2 000 koronavirustartuntaa.

Itävalta

Myös Itävalta on tiukentanut toimiaan määräämällä kaikki ei-välttämättömät liikkeet suljettaviksi maanantaista eteenpäin. Ruokakaupat, apteekit, pankit ja postit saavat olla auki.

 Kahvilat ja ravintolat on pantava kiinni joka päivä kolmelta iltapäivällä. Lisäksi kaikki lennot Ranskaan, Espanjaan ja Sveitsiin keskeytetään maanantaista alkaen. Lento- ja junaliikenne Italiasta on keskeytetty jo aiemmin.

 Itävallassa on raportoitu yksi koronaviruksen aiheuttama kuolema.

Sveitsi

Sveitsi on ilmoittanut sulkevansa koulut ja luvannut koronaviruksesta kärsiville yrityksille miljardien edestä tukea. Lisäksi maa kieltää suuret kokoontumiset ja rajoittaa Italian rajan yli tulevien ihmisten määrää.

Sveitsissä tartuntoja on todettu yli tuhat ja kuolleita on useita.

Belgia

Belgian hallitus ilmoitti aiemmin sulkevansa kouluja, baareja ja ravintoloita sekä peruvansa kulttuuri- ja urheilutapahtumia.

Maan pääministeri Sophie Wilmes sanoi, että toimilla yritetään välttää joutuminen samankaltaiseen tilanteeseen kuin Italiassa. Wilmesin mukaan Belgiassa yritetään välttää esimerkiksi laajoja liikkumisrajoituksia.

Määräykset tulevat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Koulut ovat kiinni huhtikuun alkuun, jonka jälkeen maassa alkaa pääsiäisloma.

Belgiassa on löydetty yli 300 tartuntaa, ja ainakin kolme ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Puola

Puola sulkee rajansa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä keskiyöllä. Lisäksi ulkomailta Puolaan palaavat joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Bulgaria

 Bulgariassa terveysministeriö on määrännyt muun muassa koulut, päiväkodit, yliopistot, ravintolat ja muut kuin elintarvikkeita myyvät kaupat suljettaviksi välittömästi maaliskuun loppupuolelle asti.

Aiemmin maan parlamentti julisti hätätilan ottaakseen käyttöön poikkeuksellisia toimia. Bulgariassa tartuntoja on reilut parikymmentä.

Kreikka

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaatii Kreikan saarien pakolaisleirien välitöntä evakuointia koronaviruspandemian tieltä. Järjestön mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti voi levitä leirien "ahtaissa ja kauhistuttavissa" oloissa.

Viruksen leviämisen riskiä pidetään suurena, koska leireissä ei järjestön mukaan ole kunnollisia mahdollisuuksia peseytyä ja pääsy terveydenhuoltoon on hyvin rajattua. 

Lääkärit ilman rajoja huomauttaa, että joissain osissa Morian pakolaisleiriä on vain yksi vesihana 1 300 ihmistä kohden eikä ollenkaan saippuaa. Yli 40 000 ihmistä on tällä hetkellä jumissa Kreikan saarilla.

Afrikka

Tänään uutisoitiin koronaviruksen levinneen Itä-Afrikkaan, kun Kenian pääkaupunki Nairobissa todettiin ensimmäinen tartunta.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on toistaiseksi enimmäkseen säästytty Aasiassa, Euroopassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa nopeasti leviävältä pandemialta.

Koko Afrikan mantereella vain viisi ihmistä on kuollut tautiin. Kaikki kuolemantapaukset ovat olleet Pohjois-Afrikassa.

Pian Kenian tapauksesta tiedottamisen jälkeen myös Etiopia kertoi, että maasta on löydetty ensimmäinen koronavirustartunta.

Iran

Iranissa jo yli 500 ihmistä on kuollut tautiin. Koronaviruspandemian piinaama maa ilmoitti tänään 85 uudesta kuolleesta ja yli 1 200 uudesta tartunnasta. Sairastuneita on maassa yli 11 000.

Iran on määrännyt turvallisuusjoukkonsa tyhjentämään "kadut ja kaupat" vuorokauden sisällä. Iranilaiskenraali Mohammad Bagheri kertoi asiasta maan televisiossa.

Brasilia

Brasiliassa presidentti Jair Bolsonaron koronavirustesti on negatiivinen. Presidentti kertoo asiasta sosiaalisen median tileillään.

 Presidentti kirjoittaa myös, ettei ihmisten pitäisi uskoa "valeuutismediaa". Päivityksissä on myös kuva presidentistä näyttämässä medialle käsimerkkiä.

 Ainakin brasilialainen O Dia kertoi aiemmin presidentin kanslian nimettömiin lähteisiin perustuen, että Bolsonaron ensimmäinen koronavirustestitulos oli positiivinen.

 Eilen uutisoitiin, että Bolsonaron viestintäpäällikkö Fabio Wajngartenilla on koronavirustartunta.

 Bolsonaro ja Wajngarten tapasivat viime viikonloppuna Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin. Valkoinen talo ilmoitti eilen, ettei Trumpin testaaminen olisi tarpeen.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa Louisianan osavaltio on julistanut hätätilan koronaviruspandemian vuoksi ja siirtänyt huhtikuun alkuun suunniteltua demokraattien esivaalia.

Louisiana on ensimmäinen osavaltio, joka siirtää esivaalia. Monissa osavaltioissa demokraatit ovat jo järjestäneet esivaalit, mutta monissa ehdokasvalinta on edelleen tekemättä.

Lue myös:

    Uusimmat