Kommentti: THL:n pääjohtajan moka saattoi olla lottovoitto taistelussa koronaepidemiaa vastaan

0:33
Video: Tiedotustilaisuudessa pääjohtaja vakuutti, ettei hänellä ole koronavirustartuntaa.

Kasvojaan pyyhkivä ja niiskutteleva THL:n pääjohtaja painui päivän tiedotustilaisuudessa mieliimme varoittavana esimerkkinä. Ja hyvä niin.

Meiltä jokaiselta vaaditaan isoja muutoksia arkeemme, jotta koronavirusepidemian puhkeamista voidaan Suomessa hidastaa ja epidemian kulkuun vaikuttaa. 

Tämän viestin antoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotustilaisuudessaan tänään, mutta todisti samalla, miksi totuttua käytöstä on vaikea muuttaa. 

Viime päivien aikana meille suomalaisille on viranomaisten ja hallituksen toimesta painotettu sairaana kotona pysymisen tärkeyttä, etätöiden mahdollisuutta ja hyvää käsihygieniaa, jotta koronavirusepidemian kulkua voidaan Suomessa hidastaa. 

Tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuitenkin vaikutti flunssaiselta, pyyhki hikeä kasvoiltaan toistuvasti ja niiskutti.

Tämä herätti välittömästi paikalla olleen median huomion. 

Tervahaudalta jopa kysyttiin, onko hän mahdollisesti sairastunut koronavirukseen. Hän vakuutti, ettei hänellä ole hengitystieinfektion oireita. Hän päätyi myöhemmin pyytämään anteeksi Twitterissä. 

– Pahoittelen heikkoa esiintymistäni ja osoittamaani huonoa esimerkkiä. Tulipahan taas hyvin todetuksi omakin puutteellisuuteni ja se, kuinka vaikeaa hygieniaohjeita on noudattaa ja omia menettelytapojaan muuttaa. Se viesti ehkä välittyi.

Ei se mitään, Markku. Vaikka näytit sanojesi mukaan "huonoa esimerkkiä", moni meistä olisi saattanut tehdä saman virheen. Tämä viesti todellakin välittyi. Ja se on tärkeintä, sillä nyt jos koskaan meidän on jaksettava huolehtia käsihygieniastamme ja muistaa, että kipeänä pitää uskaltaa jäädä kotiin hyvin matalalla kynnyksellä. 

Tämä on elintärkeää, jotta terveydenhuoltojärjestelmämme ei ylikuormitu, kun yhä useampi meistä sairastuu. Olemme tällä hetkellä epidemian kynnyksellä. 

Tervahaudan anteeksipyyntö keräsi paljon vastauksia, jotka puolestaan todistavat, että alkuun epäonnistuneelta tuntunut esiintyminen kääntyi tällä kertaa THL:n viestintävoitoksi. Kun kasvojaan kosketteleva pääjohtaja saa ihmisryhmät, kuten koulun oppilaat pohtimaan omaa käsihygieniaansa, tärkeä viesti on mennyt perille.

Kuivakka viranomaisinfo saattoi mokan ansiosta muuttua tietoisuuden levittämisen kannalta lottovoitoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.