Tämä yksi kuva kertoo, kuinka Suomi hillitsee koronaa – Tshekki päätti toisin ja sulkee maan rajat

Yksi kuva kertoo, miksi Suomi hillitsee koronaa eri tavalla kuin muu Eurooppa – tästä on kyse 5:36
MTV Uutiset Live kertoi, millä lailla Suomi yrittää hidastaa koronatartuntojen leviämistä.

Koronaviruksen hillitsemiseen liittyvä toiminta on herättänyt paljon huomiota Suomessa viime aikoina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos keskittyy nyt tarttuvan taudin leviämisen hidastamiseen sen sijaan, että tartunnat yritettäisiin eristää kokonaan esimerkiksi rajat sulkemalla. Samaa on linjannut Suomen hallitus.

Esimerkiksi Tshekki ilmoitti tänään toimivansa toisin. Maa kertoi sulkevansa rajansa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ensi viikon alusta lähtien kaikilta ulkomaalaisilta kielletään pääsy maahan. Samalla tshekeiltä kielletään maasta poistuminen.

Se, miksi tartunnan leviämisen hidastaminen on Suomen viranomaisten mielestä järkevintä, esitellään parhaiten yhdella graafilla. Sitä on jaettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Alkuperäisen mallin grafiikkaan on luonut brittiläinen epidemiologi Roy Anderson

Koronavirusepidemian kulku 0:30
Tämä graafi kertoo, miksi Suomi torjuu koronaa niin kuin torjuu. 

Ideana on kertoa siitä, että ihmisiä ohjeistamalla voidaan hidastaa merkittävästi koronaviruksen tai jonkin muun tarttuvan taudin leviämistä. Koronan suhteen tilanne on nyt se, että se joka tapauksessa leviää Suomessa. Sille ei nyt enää oikein mitään voi. 

Mutta sille voidaan tehdä, että millä vauhdilla korona maassamme leviää. 

Yksi hallituksen suositus on olla järjestämättä yleisötapahtumia, joissa on yli 500 osallistujaa. Avainsanana ovat sosiaalisten kontaktien rajoitustoimet eli käytännössä pannassa ovat esimerkiksi poskisuudelmat, kätteleminen, yleisötilaisuudet, yhteiset harrastukset,  huono käsihygienia sekä pärskiminen. 

Tosin poskisuudelmia me suomalaiset harvemmin jaamme ja muutenkin tykkäämme olla vähintään metrin päässä lajitoverista. Tästä kirjoitti MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kommentissaan.


Tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa nähtiin tuttu graafi. Mitä siinä kerrotaan? Jos mitään toimenpiteitä ei tehtäisi, koronavirustartunnat lähtisivät äkilliseen ja rajuun nousuun. Tämä taas kuormittaisi äkillisesti terveydenhuoltoa eikä kapasiteetti enää riittäisi riskiryhmien hoitoon. Riskiryhmiä ovat vakavasti sairaat ja iäkkäät ihmiset. 

Kun taas sosiaalisia kontakteja rajoitetaan ja ihmiset saataisiin näin toimimaan vapaaehtoisesti, tartunnat leviävät hitaammin ja terveydenhuollon kapasiteetti riittää auttamiseen. 

Varjopuolena tietenkin on se, että kokonaisuutena koronaviruksen kanssa eletään Suomessa pitempään, mutta ainakin terveyssektorin resurssit riittäisivät. Nyt yritetään tällaista pehmeää linjaa eikä vielä lähdettäisi koviin pakkotoimiin. Tätä varten saatettaisiin ottaa käyttöön valmiuslaki. Nyt mennään vielä tartuntatautilailla

THL:n infossa annettiin tänään käytännön neuvoja, kuinka sosiaalisia kontakteja voi rajoittaa. Niitä ovat muun muassa joukkoharrastusten kuten kuntosalikäyntien välttäminen. Ruokakaupassa on pakko käydä, mutta esimerkiksi ostoskeskuskäyntejä kannattaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan välttää.

Yksi tärkeä muistutus oli se, että vanhuksia tai sairaalassa olevia tuttuja ei nyt kannata mennä tapaamaan. Mummolle voi vaikka soittaa. Ulkomaille matkustamista tulee välttää.

Lue myös:

    Uusimmat