Kommentti: Tom Hardyn tähdittämä Venom on tuttua supersankarihöttöä

Venom-elokuvan traileri 2:29

Venom. Ensi-ilta: 5.10.2018. Ikäraja: 12. Pituus: 113 min. Ohjaus: Ruben Fleischer. Käsikirjoitus: Jeff Pinkner, Kelly Marcel & Scott Rosenberg. Näyttelijät: Tom Hardy, Riz Ahmed, Michelle Williams, Reid Scott, Scott Haze & Jenny Slate. Genre: toiminta, sci-fi.

Kun lähes kaikista supersankareista on tehtailtu elokuva, on aika siirtyä supersankarien vastustajiin.

Uusi Venom-elokuva on ensimmäinen Sony-studion lukuisista suunnitteilla olevista Hämähäkkimiehen vihollisista kertovista elokuvista. Elokuvan on tarkoitus laukaista uusi antisankarien universumi, mutta yskähtelevä startti ei saa innostumaan jatkosta.

Venom on kokonaisuudessaan yksi iso pintaraapaisu. Elokuva ei missään vaiheessa syvenny sen hahmoihin tai mahdollisiin sisäisiin konflikteihin kunnolla.

Tom Hardy esittämä Eddie Brock on maankuulu tutkiva journalisti, johon Venom-niminen symbiootti tarttuu, tehden hänestä nälkäisen, supervoimilla varustetun hirviön. Elokuvan aikana Brock käy Venomin kanssa vuoropuhelua päänsä sisällä, mikä on elokuvan viihdyttävimpiä aspekteja.

Kaksikko ei kuitenkaan missään vaiheessa ota kunnolla yhteen. Suurin kiistanaihe on se, että Venom haluaa tappaa, Brock ei. Lopulta päädytään helppoon ratkaisuun, jossa Venom listii vain pahoja ihmisiä, näin yleisönkään ei tarvitse miettiä kahteen kertaan kenen puolesta hurrata. Venom on markkinoitu antisankariksi, mutta omassa elokuvassaan hahmo on ihan vain perinteinen sankari.

Elokuvan päävihollisen roolissa nähdään Riz Ahmed, jonka hahmo Carlton Drake on avaruusmatkoja ja syöpälääkkeitä kehittelevä multimiljardööri, joka saa käsiinsä Venom-symbiootin. Draken motiivit ovat elokuvan alusta loppuun hyvin hämärät, eikä elokuva vastaa missään vaiheessa kunnolla siihen, mikä todellinen tavoite miljardöörillä on ihmisen ja symbiootin yhdistämisessä.

Ajoittain Venom leikittelee kauhu-genren kanssa, mutta 12 vuoden ikäraja ei anna paljoa liikkumavaraa. Venomin katkoessa päitä kuva leikkaa pois, eikä päättömiä ruumiita näytetä. Verellä leikittely ei pelasta kehnoa käsikirjoitusta, mutta aikuismaisempi ote olisi voinut tehdä hahmosta synkemmän ja viihdyttävämmän. Samalla elokuva olisi voinut nojata yhä enemmän rohkeasti kauhun suuntaan.

Venom on pinnalta katsottuna ihan viihdyttävät tunti ja kolme varttia, mutta syvempää tarkastelua se ei kestä. Tämä on sääli, sillä Hardy, Ahmed ja naispääosaa esittävä Michelle Williams ovat kaikki huippunäyttelijöitä ja potentiaali erilaiselle sankarielokuvalle on käsin kosketeltava. Käsikirjoitus ei vain anna kenellekään aihioita loistaa, eikä elokuva syvenny tarpeeksi antisankari-dilemmaan ollakseen kiinnostava.

Supersankarielokuvien menestykseen riittää, että ne ovat mukiinmeneviä popcorn-elokuvia. Suuri yleisö viihtyy tarvittavan verran ja uusia, mukiinmeneviä supersankariseikkailuja voidaan jatkossakin tuutata läjäpäin ulos. Totaalisesti saturoituneessa genressä uskalletaan yhä ottaa aivan liian harvoin riskejä, Venom on tästä hyvä esimerkki.

Jatkossa viholliselokuvat yleistyvät entisestään. Trendin aloitti vuonna 2016 ilmestynyt DC:n umpisurkea Suicide Squad ja nyt Sony suunnittelee todellista Hämähäkkimies-vihollisten elokuvasaagaa, jonka ensimmäinen osa Venom on. Jared Leto on jo kiinnitetty Morbius-hahmon ympärille sijoittuvaan elokuvaan.

Sormiaan ei kannata laittaa ristiin sen suhteen, että uusi universumikokeilu onnistuisi. Sony mokasi Hämähäkkimiehen suhteen kahdella epäonnistuneella The Amazing Spider-Man -elokuvalla, ja nyt hahmo on siirtynyt osaksi Marvelin pääsaagaa. Jos studio ei saa kannateltua edes yhtä kaikkien aikojen suosituimmista sarjakuvasankareista, kuinka sen voi odottaa onnistuvan kyseisen hahmon vihollisten kanssa?

Lue myös:

    Uusimmat