Kommentti: Avengers: Endgame paketoi Marvel-saagan tavalla, joka tuntuu täysin oikealta

2:30

Avengers: Endgame Ensi-ilta: 24.4.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 181 min. Ohjaus: Joe RussoAnthony Russo. Käsikirjoitus: Cristopher Markus &Stephen McFeely. Näyttelijät: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Brie Larsson, Paul Rudd, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Jeremy RennerKaren Gillan. Genre: seikkailu, toiminta.

Neljäs Avengers-elokuva päättää vuoden 2008 Iron Man -elokuvasta alkaneen saagan.

Avengers: Endgame on suora jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Avengers: Infinity War -elokuvalle, joka löi Marvelin elokuvasaagan fanit ällikällä ja jätti jälkeensä valtavan määrän odotuksia seuraavaa osaa varten. Endgame vastaa kaikkiin näihin odotuksiin.

Elokuvan ohjannut veljeskaksikko Antohny ja Joe Russo tietävät, mitä fanit haluavat nähdä ja myös tarjoavat sitä. Edellinen elokuva päättyi siihen, kun puolet universumin elävi​​​​​​​stä olennoista pyyhittiin pois Thanosin (Josh Brolin) toimesta. Supersankareista jäljelle jäivät ensimmäisen Avengers-elokuvan kaarti. Endgame palaakin osittain koko Marvelin elokuvauniversumin juurille keskittymällä ensimmäisen Avengers-elokuvan päähahmoihin.

Endgame lähtee käyntiin Thanosin tekojen jälkipyykistä. Kaikille tutut supersankarit nähdään ennen näkemättömän haavoittuneina. Avengers-poppoo on ennenkin mököttänyt, mutta nyt valkokankaalla nähdään täysin lyöty ryhmä. Tämä johtaa pariin äärimmäisyyteen, yksi porukan hahmoista toimii ison osan elokuvaa vain komiikan välineenä.

Yli kymmenen vuotta ja 22 elokuvaa pitkä saaga saa päätöksen, joka osaa ottaa aikansa. Kyseessä on kolmituntinen seikkailu, jonka ensimmäinen puolisko muistuttaa Ocean's-trilogiasta tuttuja, tarkkaan suunniteltuja ryöstökeikkoja.

Ensimmäinen puolisko nojaa erittäin paljon nostalgiaan. Elokuvassa palataan jo kertaalleen nähtyihin hetkiin, mikä tuntuu ajoittain fanien kosiskelulta, mutta pääosin tilanteet on toteutettu hyvän maun raameissa. Elokuvan ensimmäisen puoliskon mieleenpainuvimpia hetkiä nähdään, kun Captain America (Chris Evans) ottaa yhteen yhden varsin tutun kasvon kanssa.

Elokuvan keskiössä ovat Iron Man (Robert Downey Jr.) ja Captain America. Nämä kaksi hahmoa ovat olleet saagan ykkösnimiä alusta alkaen, ja heidän hahmonsa ovat kaikista parhaiten rakennettuja lukuisien jatko-osien ansiosta. Tämän kaksikon kokemuksiin keskittyminen tuntuu luonnolliselta ja oikealta.

Jos ensimmäinen puolikas rakentaa hahmoja keskittyy seikkaluun, niin viimeinen kolmannes toteuttaa jokaisen Marvel-fanin märän päiväunen heidän silmiensä edessä. Eeppisempiä hetkiä on hankala löytää yhdestäkään aiemmasta saagan elokuvasta. Russot sekä Marvel todellakin tuntevat yleisönsä.

Endgame ei ole elokuva, josta saa paljoa irti, jos aiemmat Marvel-rainat ovat jääneet näkemättä. Tämä on samaan aikaan elokuvan vahvuus ja heikkous. Viimeisen 11 vuoden ajan kaikki Marvelin elokuvauniversumiin sijoittuvat teokset ovat rakentuneet Endgamen loppuhuipennusta kohti.

Kasuaalille fanille osa valkokankaalla nähtävistä käänteistä menee helposti ohi ja elokuvan juoni saattaa tuntua liian monimutkaiselta. Varsinkin tunteikkaammat hetket nojaavat paljolti siihen, että hahmot ja heidän tarinansa ovat katsojille ennestään tuttuja.

Marvelin lukuisat sarjakuvaelokuvat herättävät paljon tunteita puolesta ja vastaan. Kylmä fakta on kuitenkin se, että mitään näin isoa ei ole ennen elokuvahistoriassa nähty. Infinity War ja Endgame ovat parivaljakkona käsittämättömän suuria ilmiöitä. Pelkkää näyttelijälistaa selaamalla saa nopeasti kuvan, kuinka isosta elokuvaduosta on kyse.

Endgame on nimensä mukaisesti loppu, teatterista poistuessa jäljelle jää tyhjä olo ja mielen valtaa kysymys: mitä seuraavaksi? Marvelin elokuvauniversumi jatkaa elämäänsä, jo kesällä ilmestyy seuraava Spider-Man-elokuva. Sekä Black Panther, että Guardians of the Galaxy -elokuvat tulevat saamaan jatkoa.

Viimeiset kaksi Avengers-elokuvaa ovat skaalaltaan niin suuria, että jatkossa Marvelin tulee palata takaisin perusasioihin ja jättää puoli universumia tuhoavat voimat taka-alalle. On mahdoton sanoa, riittääkö fanien mielenkiinto jatkoa varten, kun supersankariseikkailuja on puskettu ulos jo lähes kyllästymiseen asti. Endgame tuntuukin kaiken kulminaatiolta ja se on loistava päätös 11 vuotta kestäneelle matkalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja