Mainos

Kommentti: Solo: A Star Wars Story on odotettu pettymys

2:16

Solo: A Star Wars Story. Ensi-ilta: 23.5.2018. Ikäraja: 12. Pituus: 135 min. Ohjaus: Ron Howard. Käsikirjoitus: Jonathan Kasdan & Lawrence Kasdan. Näyttelijät: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Paul Bettany, Joonas Suotamo. Genre: seikkailu.

Uusin Star Wars -elokuva kompastelee olemassaoloonsa.

– Haluan nähdä elokuvan nuoresta Han Solosta, sanoi tuskin kukaan koskaan, mutta sellainen kuitenkin saatiin.

Han Solo oli alkuperäisessa Star Wars -trilogiassa mysteerinen salakuljettaja, joka oli nähnyt galaksia ja katkeroitunut siinä matkalla. Karismaattista yrmyä näytteli täydellisesti Harrison Ford.

Nyt yhden ikonisimman sci-fi-hahmon saappaisiin astuu Alden Ehrenreich, jonka onnistuminen tehtävässä oli alusta asti tuhoon tuomittu. Fordin Solo sattuu vain olemaan aivan liian ikoninen roolisuoritus. Ehrenreich tekee minkä pystyy, mutta jos elokuvassa häneen ei jatkuvasti viitattaisi Han-nimellä, olisi helppo unohtaa, että valkokankaalla oikeasti seikkailee Han Solo.

Nuori Solo on kyllä karismaattinen, mutta Ehrenreichille kirjoitettu versio huokuu tutulle hahmolle vierasta positiivisuutta. Nuoresta Solosta ei myöskään välity samanlainen itsekkyys, kuin mihin on totuttu. 

Hahmo uskottelee jatkuvasti itselleen, että hän ei ole sankari, mutta elokuvassa tälle väitteelle ei anneta missään vaiheessa pohjaa. Han Solo on elokuvan kenties epäitsekkäin henkilö, mikä on vahvassa ristiriidassa alkuperäisestä trilogiasta tutun hahmon kanssa. Solo ei joudu käymään läpi sisäisiä konflikteja tai vaikeita valintoja.

Vanhoista tutuista hahmoista valkokankaalla nähdään myös Chewbacca ja Lando Calrissian. Chewbacca on samaa vanhaa, suomalaisen Joonas Suotamon esittämä hahmo on juuri sellainen mihin on totuttu, Han Sololle kuittaileva ja viholaisia voimalla mäiskivä karvaotus. Enempää tai vähempää ei ollut edes lupa odottaa.

Multitalentti Donald Gloverin esittämä Lando Calrissian sen sijaan on elokuvan positiivisin osa. Glover muistuttaa maneereillaan ja puheellaan paljolti Landoa Imperiumin vastaisku -elokuvassa näytelleen Billy Dee Williamsin versiota, mutta Gloverin Lando ei ole pelkkää imitaatiota. Se on onnistunut kunnianosoitus rakastetulle hahmolle.

Uusia hahmoja elokuvassa ovat muun muassa Woody Harrelsonin Tobias Beckett, joka on vanhentuvaa lainsuojaton sekä Emilia Clarken Qi'ra, joka on Solon ihastuksen kohde. Nämä kaksi kuivaa hahmoa eivät valitettavasti ole millään tapaa mieleenpainuvia, hahmojen nimet unohtuvat jo teatterista poistuessa.

Solo: A Star Wars Story ei perustele olemassaoloaan kovinkaan hyvin. Elokuvaa kantaa pääasiassa yhteys valtavan suosittuun saagaan. Han Solon hahmoon se ei onnistu tuomaan syvyyttä. Elokuva ei saa katsojia haukkomaan henkeään tai istumaan tuolin reunalla jännityksen vallassa. Yksi mahtava takaa-ajokohtaus ei pelasta kahden tunnin pituista elokuvaa. 

Elokuvan lopussa nähtävä, ja samalla kasuaalia Star Wars -fania hämmentävä, cameo-rooli antaa luvan odottaa Solo-elokuvalle jatkoa. Kyseinen cameo onkin ainut asia, mikä saa edes pienen mielenkiinnon heräämään mahdollista jatko-osaa varten. Toiveena kuitenkin on, että Star Wars -elokuvien tuotannosta vastaavat Disney ja Lucasfilm jättävät Han Solon hahmon tästedes rauhaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.