Kommentti: Suomen talous on syväjäädytetty

Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus - edeltäjiensä tavoin - rakensi talouspolitiikkansa sille olettamukselle, että maan teollisuuden vienti pitää saada vetämään. Ja se sitten ennen pitkää nostaa muutkin toimialat ja myös valtion talouden kuiville.

Siksi viime syksynä työmarkkinajärjestöt tekivät työllisyys- ja kasvusopimuksen, joka käytännössä eläkemaksukorotuksineen pienensi suomalaisten ansioita useaksi vuodeksi. Sen pitäisi parantaa maan kilpailukykyä, nostaa vientiteollisuutta, parantaa työllisyyttä ja tuoda lopulta ostovoimaa Suomen markkinoille.

Suomen talouden yksityinen sektori on pienentynyt vuosien ajan, niin että julkinen talous vastaa kohta 60 prosentista kansantuotteesta. Se ei ole kestävä tilanne. Valtion taloutta on tilkitty erilaisilla veronkorotuksilla.

Tänään (25.06.) kuultiin majoitus- ja ravitsemusalan näkemyksiä tilanteestaan. Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen vuoden alussa ei tuonut lisää rahaa valtion kassaan, vaan loi lähes tuhat työtöntä. Alkoholiverokorotukset ovat ajaneet esimerkiksi suomalaisten perhejuhlat pois ravintoloista. Niitä järjestetään mitä erilaisimmissa juhlatiloissa, joihin tuodaan omat halvemmat viinakset Virosta. Ainakaan verottaja ei hyödy.

MaRan (Matkailu ja ravintolapalvelut MaRa ry.) ekonomisti Jouni Vihmo esitteli tilastoja, joiden mukaan hyvinä vuosina suomalaiset ovat aina lisänneet kulutusta ja myös ottaneet lisää velkaa. Lamavuosina ihmiset taas säästävät. Tällä hetkellä suomalaiset eivät ota lisää velkaa, eivät lisää kulutusta, eivätkä säästä! Eli mikään palikka ei liiku ja talous on syväjäädytetty. Ottavatko suomalaiset talouden ongelmat liiankin vakavasti?

Kymmenen vuotta sitten teollisuuden osuus Suomen kansantuotteesta oli 25 prosenttia ja nyt se on pudonnut 15 prosenttiin. Vaikka teollisuuden osuus toivottavasti lähivuosina kasvaa, niin mitään sellaisia uusia "nokioita" ei tule syntymään, jotka nostaisivat teollisuuden vanhaan mahtiasemaan. Maailma on muuttunut.

Majoitus- ja ravintola-alan lisäksi erityisesti kauppa on kannatellut Suomea ja lisännyt työpaikkoja aina viime vuoteen saakka. Nyt sielläkin on menossa yt-neuvotteluiden ja irtisanomisten aalto.

Uusi hallitus osoitti viime viikon minineuvotteluissaan jonkinasteista heräämistä kotimarkkinoiden ongelmiin. Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden palauttaminen on yksi merkki siitä ja pieni tuloverotuksen keventäminen toinen.

Ei ole ainakaan lähikuukausina näköpiirissä sellaista tilannetta, että vientiteollisuus lisäisi työpaikkoja ja alkaisi nostamaan Suomen taloutta suosta. Siksi luulen, että kotimarkkinoiden elvyttämisestä tulee ensi talvena tärkeä eduskuntavaaliteema.

Lue myös:

    Uusimmat