Kommentti: Sotku, sotkumpi - turpo-Suomi & Ämari

Taisi olla turha toivo, sanoi presidentti Sauli Niinistö, kun oli toivonut, ettei Ämarin ilmaharjoituksesta tule samanalaista soppaa kuin Islannin-operaatioon osallistumisesta.

Niin oli. Soppa tuli - ja näkyy tulevan joka kerta. Mutta kuka on sopankeittäjä?

Presidentti Niinistöllä tuntuu olevan sellainen hyvä tapa, että hän ymmärtää tulla julkisuuteen siinä vaiheessa, kun asiat ovat vielä levällään.

Tiistaina presidentti joutui järjestämään tiedotustilaisuuden, kun keskustelu Ilmavoimien osallistumisesta Yhdysvaltain johtamaan ilmaharjoitukseen Viron Ämarin tukikohdassa oli leimunnut pari päivää.

Ilman ylipäällikön tasoittavaa ulostuloa keskustelu jatkuisi miten sattuu. Nyt siihen tullee sentään joku tolkku, vaikka vaalitunnelmat kiihottavat kuumaa turvallisuuspoliittista keskustelua entisestään. Ulko- ja  turvallisuuspoliittisen johdon yhteistyöstä parin päivän polemiikki antaa siltikin surkean, suomalaisen kuvan.

Niinistö tarkensi, ettei Suomi ole saanut kutsua koko harjoitukseen. Tietoa harjoituksen sisällöstä ei ole, eikä juuri mitään muutakaan. Tiistain tietojen mukaan kutsu harjoituksiin makaa jossakin Yhdysvaltain Helsingin-lähetystön pöydällä. Myöhemmin tarkentui, ettei mitään kirjallista kutsua ole olemassakaan vaan Yhdysvallat oli esittänyt sen suullisesti.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (utva) kokouksesta lähteisiinsä perustuen, että Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olisivat puuttuneet rutiininomaiseen harjoitukseen osallistumiseen. 

– Olin aika yllättynyt, kun luin itse puuttuneeni johonkin, Niinistö kuittasi kuivasti.

Kyse oli siis siitä, että utva pyysi Niinistön kehotuksesta lisätietoja harjoituksesta, josta se ei tiennyt mitään. Ei muusta.

Eli vielä kerran: oli hyvä, että Niinistö järjesti tiedotustilaisuutensa.

Maanantaina asiaa nimittäin kyseltiin ulkoministeri Erkki Tuomiojalta ja puolustusministeri Carl Haglundilta (r.). Siinä esiintyikin nykyisen Suomen avoimen ulkopolitiikan reippaat edustajat: Tuomioja luikki epätoivoisesti virnistellen kameroita karkuun, Haglund oli olevinaan koko poliittisella voimallaan pahalla päällä, kun tällainen kohu on syntynyt ja syytti asiasta - niinpä tietenkin - mediaa. Itse asiasta kumpikaan herra ei uskaltanut sanoa mitään, josta olisi jonkun tolkun saanut.

Ennen kuin Haglundin kannattaa mediaa moitiskella, hän voisi ottaa puhutteluun oman sakkinsa: Eduskunnassa utva-vuodosta epäiltiin yleisesti Haglundin oman ministeriön Nato-myönteistä virkakuntaa.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunta on puolestaan ollut keskustelusta pihalla jälleen kerran ja tiistaina valiokunnan jäsenet taivastelivatkin tiedonkulkua.

Ämari-keskustelun taustalla on Suomen ilmavoimien osallistuminen Islannin ilmanvalvontaan vuosi sitten - ja varsinkin sitä edeltänyt riitely. Keskustelua käytiin jo viime vaalikaudella, jolloin Juha Korkeaojan (kesk.) johtama puolustusvaliokunta otti Islannin-operaatioon kielteisen kannan. Perustelu oli tuolloin se, että mitä tehdään, jos vastaava pyyntö tulee Baltian Nato-maiden taholta. Lopulta Islantiin lähdettiin, mutta ilman aseita.

Keskustan puheenjohtaja Juha Siplän mukaan keskustalla ei ole nyt Ämarin harjoitukseen osallistumista vastaan mitään, jos käytännön syyt sitä tukevat. MTV:lle Sipilä kuitenkin sanoi, että Hornetien aseet pitää jättää kotimaahan.

Sotkuisen keskustelun taustalla kummittelee tietysti Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. USA:n vetämällä harjoituksella ei ole mitään tekoa Naton ylläpitämän Baltian ilmavalvonnan kanssa, mutta yhteistyö USA:n kanssa herättää Naton vastustajissa kammoa. Jotkut ovat pelänneet, että kyseessä on USA:n johtama harjoitus, joka tehtäisiin Naton 5. artiklan hengessä. Turvallisuuspolitiikan pitkäaikainen vaikuttaja Pauli Järvenpää ehti tosin jo kuitata, että Suomea ei päästettäisi lähellekään mitään Naton 5. artiklaan liittyvää harjoitusta, koska Suomi ei ole Naton jäsen.

Muuten maamme poliitikot elelevät normaaleissa poteroissaan eli ei mitään uutta.

Kokoomusväkeä saa sitoa puuhun, etteivät lähde Natoon pääministeri-puheenjohtaja Alexander Stubbin (kok.) johdolla sotilasliiton henkilöjäseniksi, Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki torppaa minkä ehtii.

Ja Rakas Lukija! Ennen kuin Ämarin operaatio on maalissa, kannattaa seurata varsinkin Vihreitä, joilla kannanmuodostus on kesken. Vihreiden puheenjohtajan, ylipäällikkö Niinistön veljenpojan, Ville Niinistön mukaan hallituksen päätös hyväksyä Rosatomin ydinvoimala johtui siitä, että hallitus on suomettunut -  ydinvoimapäätös tehtiin Kremlin hengessä. Jos vihreät vastustavat nyt Ämarin operaatioon osallistumista, niin mistä onkaan kysymys?

Suomettumisesta?

Lue myös:

    Uusimmat