Mainos

Kommentti: Sori Finnair, olin lakkoapuri?

Toimittaja on eräänlainen sanansaattaja - välittää tietoa paikasta toiseen. Sillä tavalla toimin tänäänkin.

Haastattelin päivällä hiukan ennen yhtä Ilmailualan Unionin puheenjohtaja Juhani Haapasaarta. Hän kertoi haastattelussa, että lähettää ihan pian valtakunnansovittelijalle ja työnantajapuolelle ilmoituksen tuki-toimista, joilla perjantain työtaistelua Suomen lentokentillä laajennetaan koskemaan myös Airpron kilpailijoita.

Suomeksi sanottuna kenttien maapalvelut pannaan kiinni neljäksi tunniksi ja lentoliikenne lamaantuu sen myötä. Viime perjantaina työtaistelusta täysin ulkopuolinen Finnair joutui perumaan sata lentoa ja tuhannet matkustajat kärsivät.

Menin kaksi tuntia myöhemmin Eteläranta 10:een haastattelemaan työnantajia. Paltan puolelta neuvotteluja vetävä Tuomas Aarto oli täysin tietämätön, että myös tukilakkoja olisi tulossa. Hän tarkisti asian vielä valtakunnansovittelija Minna Helteeltä, joka vahvisti, että mitään ilmoitusta tukilakiosta ei ole tullut. Soitin Juhani Haapasaarelle ja kysyin asiaa, että olinko ymmärtänyt päivällisen haastattelun väärin.

- Aha, unohdin lähettää tukilakkoilmoitukset, tässä on kiirettä, sanoi Haapasaari.

Kului minuutti ja Tuomas Aarton ja EK:n johtaja Ilkka Oksalan kännykän postiin ilmestyi valtakunnansovittelijalle lähetetty ilmoitus tukilakoista, jotka toteutetaan perjantaina ja jotka mitä ilmeisemmin lamauttavat Suomen ilmailua saman verran kuin tukilakot viikko sitten. Eli pysäyttävät sen lähes kokonaan muutamaksi tunniksi.

Sehän oli kiva ilmoitus. Päästiin tekemään haastattelut oikein tiedoin.

Eli sori Finnair, minä olen vain toimittaja ja tein työtäni. Kyllä ne tukilakkoilmoitukset olisivat tulleet ilman minuakin, vai olisivatko sittenkin unohtuneet??

Tukilakkoja ei juurikaan säädellä lainsäädännöllä. Niiden ilmoittamisajasta ei sanota laissa mitään. Vasta EK:n irtisanomissa keskusjärjestösopimuksissa suositellaan neljän päivän ilmoitusaikaa, mutta sitä on noudatettu tähänkin saakka vaihtelevasti.

Eli näillä tietoa Airpron työriita ei ole heti ratkeamassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.