Kommentti: Robert Helenius saanut jo enemmän kuin kylliksi – nyrkkeilyn mätä peli mukana kolhitun soturin tähtihetkessä

Robert Heleniukselle yllättävä jättimahdollisuus – näin hän arvioi mahdollisuuksiaan ex-mestari Joshuaa vastaan 7:01
Robert Heleniukselle yllättävä jättimahdollisuus – näin hän arvioi mahdollisuuksiaan ex-mestari Joshuaa vastaan.

Nyrkkeilyurallaan tarpeettomiakin takaiskuja kokenut Robert Helenius saa olla eläkepäivillään erittäin kiitollinen siitä, että on saanut kohdata kaksi aikakautensa suurottelijaa, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Heleniuksen, 39, ammattilaisuralta on helppo erotella kolme ajanjaksoa. 

Vuodet 2008-2013: Suomalaisjätti nousee saksalaisen Sauerlandin riveissä varteenotettavaksi MM-otteluehdokkaaksi kukistamalla muun muassa ex-mestarit Lamon Brewsterin, Samuel Peterin ja Sergei Liakhovichin. Yhteistyö päättyy riitaisasti ottelupalkkioista nouseviin erimielisyyksiin. Suomalainen kokee myös ikäviä loukkaantumisia.  

Vuodet 2015-2018: EM-tittelin ja Johann Duhaupas'ta vastaan koetun uran ensimmäinen (tyrmäys)tappion jälkeen Helenius kohtaa useita arveluttavan heikkoja iskijöitä. Rahakas, mutta lyhyellä varoitusajalla hyväksytty Dillian Whyte -ottelu on väsynyt näyttö. Yhteistyö nyrkkeilyvalmentajana kokemattoman ja erikoisia metodeja käyttävän Johan Lindströmin kanssa herättää kysymyksiä.  

Vuodet 2019- : Yhteistyö PBC-promootion kanssa. Gerald Washingtonia vastaan koetun tyrmäystappion jälkeen Helenius syötetään tykinruoaksi PBC:n nousevalle tähdelle Adam Kownackille. Toisin käy, kun suomalainen kukistaa tyhmästi ottelevan Kownackin kahdesti. Helenius saa unelmamahdollisuuden ex-mestari Deontay Wilderia vastaan, mutta on kuin varjo itsestään. Uran uskotaan olevan jo ohi, mutta Helenius saa karun tyrmäystappion jatkoksi vielä toisen, onnekkaan hirmusauman Anthony Joshuaa vastaan

Siinä on melkoisesti väriä ja käänteitä – ylistyksen sekä haukkujen lisäksi – yhden raskassarjalaisen uralle. 

Helenius on puhunut maailmanmestaruushaaveistaan aktiivisesti varsinkin Sauerland-vuosien jälkeen. Jälkiviisaana voisi sanoa, että parhaat näkymät MM-vyöhön Heleniuksella olisi ollut saksalaispromootion suojissa, mutta se polku katkesi kitkerästi. 

Kun silmäilee Heleniuksen rekordia vuodesta 2015 lähtien, suomalainen on taipunut useissa tärkeissä näyttöpaikoissa (Duhaupas, Whyte, Washington). Sitten tuli päälle ryntäilevä Kownacki, joka sopi Heleniuksen nyrkin tielle kuin nenä päähän. 

Varsinkin nämä voitot nostivat taas MM-puheet esiin. Helenius sai aineksia tätä unelmaa varten Wilder-matsissa, mutta lyhyt ottelu osoitti, että tavoite vaikuttaa hyvin epärealistiselta.

Nyt – kaikkien hämmästykseksi – 39-vuotias Helenius saa vielä toisen oljenkorren monien sattumusten kautta. Sensaatiomainen yllätysvoitto Joshuasta veisi suomalaisen lähemmäksi MM-ottelua kuin koskaan aiemmin, mutta…

Olisiko Matchroom tai Top Rank valmis tarjoamaan hänelle mahdollisuuden MM-otteluun Oleksander Usykia tai Tyson Furya vastaan? Siis SUOMALAISELLE Heleniukselle, parrakkaalle viikingille, joka lymyilee Ahvenanmaan rauhassa. Tietysti voitto Joshuasta tekisi Heleniuksesta maailmanlaajuisesti huomattavasti tunnetumman, ja joku voisi väittää, että hän ansaitsisi MM-haastajan paikan, mutta näkyvyyden, rahan ja ottelutilausten sanelemassa nyrkkeilybisneksessä ei tällaisia arvoja tunnusteta. 

Valinta kohdistuu lähes poikkeuksetta kaikin puolin sopivimpaan vastustajaan. Lontoon lauantaisen otteluillan kohdalla Helenius ruksasi nämä ruudut sattumusten ja onnen kautta. 

Ja kun nyt otin ansaitsemisen esiin, niin entäpä Heleniuksen saamat mahdollisuudet Wilderia ja nyt Joshuaa vastaan? Voidaanko sanoa, että Helenius on ehdottomasti ansainnut nämä matsit aiemmilla näytöillään? Tässä kohtaa voidaan tehdä iso hatunnosto myös "Nordic Nightmaren" manageriportaalle.  

Suomalaisesta tulee vasta kolmas nyrkkeilijä, joka on kohdannut maailmanmestariksi nousseet, oman aikakautensa suurottelijat näiden huippuvuosina eli vuodesta 2015 eteenpäin. Yhdysvaltalaisten Dominic Breazealen ja Eric Molinan tilastoissa lukee Wilderin ja Joshuan kohdalla L-KO tai L-TKO.

Otteiltaan hidastuneen Heleniuksen rivi näyttää todennäköisesti samalta, kun Suomessa heräillään sunnuntaiaamuun. Jos näin on, MM-haaveita ei tarvitse ottaa enää puheeksi, mutta kovanyrkki voi olla ylpeä siitä, että pääsi vielä "vanhoilla päivillään" kirkkaimpiin valoihin raskaan sarjan ehdottomien huippujen kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat