Robert Heleniuksella selkeä yllätysmahdollisuus superottelussa – tässä on ex-maailmanmestarin heikkous

Robert Heleniukselle yllättävä jättimahdollisuus – näin hän arvioi mahdollisuuksiaan ex-mestari Joshuaa vastaan 7:01
Katso ja kuuntele videolta, miten Robert Helenius kommentoi omia mahdollisuuksiaan Anthony Joshuaa vastaan.

Nyrkkeilymiehet Pekka Mäki ja Amin Asikainen näkevät, että Robert Heleniuksella on yllätysmahdollisuus entistä maailmanmestaria Anthony Joshuaa vastaan.

Tiistaina jysähti jättiuutinen, kun ilmoitettiin, että Robert Helenius kohtaa entisen raskaansarjan maailmanmestarin Anthony Joshuan tänä lauantaina. Kyseessä on yksi suomalaisen nyrkkeilyhistorian isoimmista otteluista. 

– Kundi ottelee maailman top 10 ottelijoita vastaan. Onhan se aika helkkarin iso juttu. Ei sitä Suomessa edes kokonaisuudessaan ymmärretä, suitsuttaa nyrkkeilyasiantuntija Pekka Mäki.

– Joshua on olympiavoittaja ja oli pitkään maailmanmestari. Mittaluokaltaan ihan huikea ottelu.

Entinen nyrkkeilyn Euroopan mestari Amin Asikainen muistuttaa, että pelkkä otteluun pääseminen on jo todella kova juttu.

– Ihan mahtava uutinen. Olihan se kova pommi, että valitsivat juuri Heleniuksen. Varmaan oli porukkaa jonossa, Asikainen toteaa.

Joshua on ottelussa selkeä ennakkosuosikki, eikä Suomen ulkopuolella Heleniuksen mahdollisuuksiin usko juuri kukaan. Edellinen ottelu Deontay Wilderia vastaan päättyi tylyyn tyrmäystappioon jo ensimmäisessä erässä. Sen ottelun jälkeen Asikainen totesi, että Heleniuksen päivät ovat luetut. Entisen nyrkkeilyn Euroopan mestarin mukaan tilaisuuteen piti kuitenkin tarttua.

– Voitto tästä, niin sitten minä olen väärässä, että Robben ura on laskussa. Mutta kyllä moni muukin Wilder-ottelun jälkeen teki samoja huomioita, että Helenius näytti todella hitaalta ja kömpelöltä, Asikainen perkaa.

”Kuin feenikslintu”

Heleniuksen ura on aikaisemminkin ollut pohjamudissa. Asikainen muistaa, että voitot Adam Kownackista käänsivät uran suunnan.

– Niinhän moni sanoi ennen Kownacki-matseja, että Robben ura olisi haudattu. Kävi toisin. Siinä minäkin pyörsin puheeni ja sanoin, että Robbe näytti erittäin hyvältä, Asikainen myöntää.

Pitkän linjan nyrkkeilymies Pekka Mäki on samoilla linjoilla.

– Nyrkkeilijöitä arvioidaan usein yhden epäonnistuneen matsin perusteella, ja lasketaan ulos kaikesta. Robertille on monta kertaa käynyt niin. Eihän sen pitänyt lähteä Kownackia voittamaan. Hän on kuin feenikslintu – aina tullut takaisin ja noussut sieltä tuhkasta, kun kukaan ei ole uskonut, Mäki muistuttaa.

Mäki povaa jopa tasaväkistä kamppailua, vaikka myöntääkin Joshuan olevan ennakkosuosikki.

– Kyllä tässä on ihan samanlaiset mahdollisuudet kuin Kownackia vastaan. Robertilla on itseluottamus paremmalla tolalla kuin Wilder-otteluun lähdettäessä. Tietysti vastustaja ei ole yhtään sen helpompi kuin Pohjois-Amerikassa, Mäki pyörittelee.

Pohjois-Amerikassa, tarkemmin New Yorkissa, Wilder iski Heleniuksen kanveesiin jopa luvattoman helposti heti ensimmäisessä erässä. Myös Joshua tiedetään raudanlujaksi iskijäksi, mutta uran viimeiset ottelut eivät ole sujuneet miehen huippuvuosien tavoin. 

Viimeiseen kolmeen otteluun mahtuu kaksi tappiota Oleksandr Usykille ja yksi pistevoitto Jermaine Franklinista, kun huippuvuosinaan Joshua takoi vastustajia kanveesiin ottelu toisensa jälkeen.

– Joshua on tyylillisesti sopivampi kuin Wilder. Ottelee matalammalla tempolla ja on aika suoraviivainen. Ehkä Wilder oli vaikeampi ja liikkuvampi, Mäki sanoo.

”Kumpi osuu ensin”

Asikainen arvioi Heleniuksen voitolle vain 10 prosentin todennäköisyyden, mutta näkee kuitenkin, että Heleniuksella on saumat yllättää. Syy löytyy vastustajasta.

– Leuka ei ole mikään kestävin ja tyyli on aika avonainen omalla tavallaan. Heleniuksella on kuitenkin kova lyönti, Asikainen toteaa.

– Toki pitää päästä myös osumaan. Joshua on hyvä liikkumaan ja vaikeaa siitä tulee.

Parhaimpina vuosinaan Joshua ei antanut vastustajien satuttaa häntä. Asikainen muistuttaa, että Joshuan menneisyydestä löytyy kuitenkin lasileuan vikaa.

– Amatöörinäkin Joshua on pökertynyt monta kertaa. Robbella on kova lyönti, eli sillä on aina mahdollisuus. 

Mäki nostaa myös esiin Heleniuksen iskuvoiman. Hän kertoo, missä Heleniuksen pitää erityisesti onnistua, jotta miehen käsi nostetaan ilmaan voiton merkiksi ottelun päätteeksi.

– Se, että osaa pitää etummaisellaan oikean etäisyyden ja pääsee osumaan. Robert on sellainen, että kun se saa tutkan toimimaan, niin se osuu oikeallakin.

– Ehkä kysymys tässä raskaassa sarjassa on, kumpi osuu ensin. Kumpi ansaitsee ekaksi kunnioituksen. Robben pitää päästä ensimmäisenä kolauttamaan ja näyttää, että täältäkin pesee.

Lue myös:

    Uusimmat