Kommentti: Kreml vihjaisi merirajoista ja sai heti yhden tavoitteensa läpi

Venäjä on taas osoittanut, miten valtava sen asema on Nato-Suomenkin ulkopolitiikassa, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä, kertoo muun muassa Moscow Times.

Suomessa uutisoinnissa on nojattu vahvasti venäläismedioihin, jotka sanovat tutustuneensa merirajojen muutoksesta kertovaan luonnosasiakirjaan, joka on julkaistu Venäjän hallinnon sivulla.

Asiakirja ei ole enää luettavissa. Sitä on kuitenkin ehtinyt kommentoimaan koko Suomen ulkopolitiikan ykkösketju: tasavallan presidentti Alexander Stubb, pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Virallinen Venäjä ei ole lausunut aiheesta tiettävästi sanaakaan aamupäivään mennessä.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Suomessa Helsingin Sanomat. Sen jälkeen kaikkien muidenkin medioiden etusivut ovat täyttyneet merirajajutuista. Koska tietoa on vähän, on spekulaatiota ollut paljon.

Kreml on, jälleen kerran, saanut Suomen pienellä liikkeellä varpailleen, ja jos nyt ei sekaisin, niin vähintään henkiseen hälytystilaan. Edellisen kerran näin kävi, kun Venäjä järjesti maahanpyrkijöitä Suomen rajoille viime syksynä.

Jonkinlainen ulkopoliittinen viisaus on, ettei Venäjään kannata luottaa. Lupauksensa niin sanotuista vastatoimista Suomen Nato-jäsenyydelle Venäjä näyttää kuitenkin pitävän.

Jotta voisi olla varma, mitä Venäjä Suomelta oikein haluaa, pitäisi "saada pikkuisen enemmän tietoa", sanoi Helsingin yliopiston alaisen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille tuoreeltaan.

Vaihtoehdoista pahimmat ovat niin huolestuttavia, että niiden käsittely on tietysti sekä valtionjohdon että myös median tehtävä.

Tämän tietää myös Venäjä. Venäjän hybridioperaatioiden perustavoite on käytännössä aina hämmennyksen ja mielellään myös pienimuotoisen paniikin aiheuttaminen. 

Rajojen siirrosta vihjailemisella on pelottava kaiku. Megafonina toimii Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota.

Oli Suomen järisyttäminen luonnosasiakirjalla tahallista tai tahatonta, miellyttää saavutettu lopputulos varmasti Venäjää. Kremlissä kelpaa kilistellä kuppia, kun länsimaissa pohditaan välillä vähän muutakin kuin Ukrainan tukemista.

On tietysti myös täysin mahdollista, ettei kyse ole hybridioperaatiosta vaan Venäjä todella haluaa siirtää Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) totesi keskiviikkona aamupäivällä myös, että "tämä on mahdollisesti normaalia rajatarkastusta, mitä valtioiden välillä tehdään aika ajoin".

Oli kyse mistä tahansa, on Venäjä taas osoittanut, miten valtava sen asema on Nato-Suomenkin ulkopolitiikassa.

Lue myös:

    Uusimmat