Kiljunen MTV:lle: Venäjän meriraja-aikeet tulivat Suomelle täytenä yllätyksenä

Venäjä aikoo muuttaa yksipuolisesti merirajoja Itämerellä – Lindberg: "Vakava asia" 2:36
KATSO MYÖS: Näin Venäjän aikeita kommentoi Puolustusvoimien entinen komentaja, kansanedustaja Jarmo Lindberg!

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja (sd.) Kimmo Kiljusen mukaan Venäjän aikeet Suomen vastaisen merirajan siirtämisestä Itämerellä tuli Suomelle täysin yllätyksenä.

Medioiden mukaan aikomuksesta on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla. Linkki puolustusministeriön valmistelemaan asiakirjaan ei kuitenkaan auennut varhain keskiviikkona.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

– Valtionhallinto ei ole tästä ollut tietoinen ennakolta. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että täytyy selvittää, missä mennään, Kimmo Kiljunen kommentoi MTV Uutisille.

– Tällaisista asioista kyllä yleensä keskusteltaisiin etukäteen eikä ilmoiteta. Koen tämän tässä mielessä juuri poikkeuksellisena.

Kiljusen mukaan Suomi tulee nyt diplomaattisuhteiden kautta selvittämään Venäjän aikeita Itämerellä.

– Tämä on suuren mittaluokan asia, ja ymmärrän hyvin, että se herättää kansalaisissa isoja kysymyksiä. Mutta ei ole mitään huolta, kyllä Suomi tässä asiassa tietää ja tuntee, miten toimitaan. Tämä asia on täydellisesti hallinnassa, Kiljunen päättää.

Mediatietojen mukaan Venäjän aikoma muutos koskisi rajoja Suomenlahden itäosassa ja muun muassa Baltijskin sekä Zelenogradskin kaupunkien lähistöllä.

Lisäksi rajojen siirtäminen koskisi muun muassa Somerin, Suursaaren ja Ruuskerin saarien edusta-alueita.

Mahdollisten muutosten odotettaisiin lehden mukaan tulevan voimaan ensi vuoden tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat