Kangaspuro: "Jos tämä oli hybridioperaatio, Venäjä voi olla tyytyväinen"

Venäjä hämmentää – mitä maassa ajatellaan nyt Suomesta? 8:48
Katso Markku Kangaspuron haastattelu kokonaisuudessaan.

Suomi ei olisi hyötynyt mitään paniikin luomisesta, sanoo Markku Kangaspuro.

Eilen Suomen ulkopolitiikan johto presidentti Alexander Stubbista ulkoministeri Elina Valtoseen (kok.) joutui eri sanoin toteamaan saman asian: Suomi ei tiedä, mistä Venäjän raportoidusssa meriraja-aikeessa on kyse.

Spekulaatiomylly pyöri kovilla kierroksilla. Oliko kyse rutiinitoimenpiteestä, aidosta halusta yksipuolisesti muuttaa rajoja vai kenties hybridioperaatiosta?

– Jos tämä oli hybridioperaatio, voi Venäjä olla tyytyväinen tuloksiin. Koko eilinen päivä meni, toteaa Helsingin yliopiston alaisen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille.

– Suomi ja Itämeren rantavaltiot käsittelivät asiaa ja puhuivat siitä, Kangaspuro jatkoi Huomenta Suomessa.

Katsojan silmissä, miltä näyttää

Kangaspuron mukaan on "aika mahdotonta tietää", onko kyse hybridioperaatiosta. Sellaisen mahdollisuutta väläytteli asiantuntijoiden lisäksi myös presidentti Stubb.

– Ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että on vähän katsojan silmässä, miten tätä tapausta arvioidaan, Kangaspuro sanoo.

Aina näin ei ole. Selkeissä vaikuttamisoperaatioissa voi olla havaittavissa esimerkiksi faktojen vääristelyä ja huhujen liikkeelle laskemista, Kangaspuro sanoo.

Kangaspuro vaikuttaa olevan tyytyväinen tapaan, jolla Suomen poliittinen johto meriraja-asiaa eilen käsitteli.

– Reagoitiin rationaalisesti, ammattimaisesti ja hyvin rauhallisesti. Ei oltaisi hyödytty mitään paniikin luomisesta riippumatta siitä, oliko kyse hybridioperaatiosta tai ei.

Jo aamupäivällä ulkoministeri Valtonen sanoi, ettei "ole mitään syytä huoleen". Iltapäivällä pääministeri Petteri Orpo (kok.) toisti samansuuntaisen viestin.

"Voi syntyä tarpeettomia kuohuja"

Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa Venäjään liittyvistä asioista tuppaa tulemaan helposti monimutkaisia, sillä Suomen ja Venäjän suhteet ovat huonoimmalla tolalla sitten toisen maailmansodan.

– Jos emme olisi näin jännittyneessä tilassa, olisi asia todennäköisesti selvitetty ennakolta toisella tavalla. Kun keskusteluyhteys on näin ohut, voi syntyä tarpeettomia kuohuja ja kohuja pelkästään kommunikaation puutteen vuoksi, Kangaspuro arvioi.

– Ilman poliittista ja diplomaattista keskustelua ei saada aikaan kestävää vakautta ja turvallisuutta, hän jatkaa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi eilen, ettei meriraja-aikeessa "ole mitään poliittista". 

Esimerkiksi Moscow Timessin mukaan merirajojen muutosaikamuksesta on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla. Linkki puolustusministeriön valmistelemaan asiakirjaan ei kuitenkaan auennut enää keskiviikkona.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

Lue myös:

    Uusimmat