"Kärpäsestä tuli härkänen" – Suomen varottava nyt ylireagoimasta Venäjän puheisiin

Suomessa on nyt varottava ylireagoimasta Venäjän rajauutisiin. Hybriditurvallisuuden asiantuntija ei pidä tilannetta tällä hetkellä vaarallisena.

Suomessa on syytä laittaa jäitä hattuun Venäjän merirajasuunnitelmien kanssa, sanoo Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

– Vaikuttaa siltä, että nyt tuli kärpäsestä härkänen, Savolainen toteaa MTV Uutisille.

– Tämä on herättänyt aika suuren hälytystilan, mutta [Venäjän] esitys saattaa olla täysin YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaista pienten säätöjen tekemistä.

Keskiviikkona on uutisoitu Venäjän aikeista muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä. Suomen valtionjohto ei saanut asiasta tietoa virallisia kanavia pitkin ennen uutisointia. 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi myöhemmin keskiviikkona medialle, ettei suunnitelmissa ole mitään poliittista.

– Kun emme tarkalleen tiedetä [Venäjän esityksen] sisältöä, ei kannata provosoitua, Savolainen toteaa.

Miksi Venäjä muuttaisi Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja? 0:45
Miksi Venäjä muuttaisi Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja? Tässä tiiviisti selitettynä, mitä tilanteesta tulisi tietää.

Ulkoministeri Valtonen: Suomella ei virallista tietoa Venäjän aikeista 20:08
Katso myös: Ulkoministeri Valtonen: Suomella ei virallista tietoa Venäjän aikeista.

Samaa viestiä on antanut myös Suomen valtionjohto. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo, että Suomi ei tällä hetkellä näe "missään nimessä" provokaatiota Venäjän suunnitelmissa.

Suomen reaktioita voitaisiin käyttää propagandassa

Uutinen on kuitenkin saanut Suomen ja Liettuan valtionjohdon, median ja spekulaatiot liikkeelle. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tiedetä, onko kyse täysin tavanomaisesta merirajojen tarkastuksesta, hybridivaikuttamisesta vai jostain vakavammasta.

Jos kyse on hybridivaikuttamisesta, Venäjä voisi käyttää Suomen reaktioita omassa propagandassaan.

– Se, että meidät saadaan ylireagoimaan tässä tapauksessa, sopisi propaganda-aineistoon, jota Venäjä on kerännyt Suomea kohtaan, Savolainen sanoo.

Tällaisessa propagandassa on esitetty, että esimerkiksi Suomi olisi vaaraksi Pietarin turvallisuudelle.

– On nähty lyhyitä propagandapätkiä, joissa väitetään, että Suomi ja Viro aikanaan tulevat asettamaan Suomenlahden meriliikenteen alttiiksi vaaralle tai keskeyttämään sen. Ja sehän kuulostaa venäläisten mielestä sille, että nämä pikkumaat ovat heille vaarallisia. 

– Tällaista viestiä meidän ei kannata vahvistaa.

Savolainen: Venäjä tuskin haluaa vaarantaa omaa merenkulkuaan

Kansainvälisesti kiistat merirajoista eivät ole täysin poikkeuksellisia. Esimerkiksi Kiina on Eteläkiinanmerellä täysin kiistänyt YK:n merioikeusyleissopimuksen.

Venäjä ei ole tällaisia toimiin merirajoillaan ryhtynyt, vaikka maarajaansa esimerkiksi Georgiassa he siirtelevätkin pikkuhiljaa naapurin suuntaan.

Savolainen ei usko, että Venäjä sellaiseen Itämerellä ryhtyisikään. Suuret konfliktit voisivat vaarantaa maan oman merenkulun.

Puolustusvaliokunta pui Venäjän suunnitelmaa – Kopra: "Mahdollisesti kyse normaalista rajatarkastuksesta" 9:50
Katso myös: Puolustusvaliokunta pui Venäjän suunnitelmaa – Kopra: "Mahdollisesti kyse normaalista rajatarkastuksesta".

– Venäjän kannattaa pitkän päälle olla väleissä Itämeren maiden ja Naton kanssa, koska Itämeri on heille valtavan tärkeä kauppareitti.

Savolaisen mukaan nyt on tärkeä odottaa virallista tietoa Venäjän aikeista ja arvioida tilanne sitten.

– Minusta tämä ei näytä ollenkaan vaaralliselta, mutta aika näyttää, kun emme vielä tiedä [yksityiskohtia].

– Kyllä tässä voi nyt olla myös sellaista hybridivaikuttamista, jonka teemme itse, kun alamme ylireagoida tällaiseen ilmoitukseen. Se on hyvä pitää mielessä.

Asiantuntija Venäjän aikeista siirtää merirajaa: "Reaktion pitää olla hyvin vahva ja selvä" 7:35
Katso myös: Asiantuntija Venäjän aikeista siirtää merirajaa: "Reaktion pitää olla hyvin vahva ja selvä". 

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat