Kommentti: FIS ryöstää hiihdon ystävät – eikö Tour de Skin kaikkien aikojen taistelu kelpaa todisteeksi?

3:33
Tulosruutu paketoi Tour de Skin viimeistä edellisen kilpailupäivän – Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski palkintokorokkeelle.

Maastohiihdon Tour de Ski on kokenut viime vuosina inflaation, mitä korostaa entisestään päätöspäivän naurettava kilpailumuoto, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Suomalaisten maastohiihtofanien sydämet pamppailivat kilpaa, kun Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) ja Aino-Kaisa Saarinen ottivat mittaa toisistaan Alpe Cermisin loppunousussa Tour de Skillä kaudella 2008-2009. 

Tuolloin Kuitunen lähti päätösosuudelle 31,7 sekuntia ennen Saarista. Ero kasvoi noin 40 sekuntiin ennen loppunousua, mutta sitten käynnistyi Saarisen kiri. 

Katsojien pulssit nousivat hiihtäjien sykkeiden rinnalla, kun suomalaiskaksikon välimatka kutistui jatkuvasti. Kun Saarinen kipusi lopulta Kuitusen ohi, näytti siltä, että tuleva MM-kisojen hiihtokuningatar kouluttaa kolme vuotta vanhempaa maajoukkuetoveriaan. 

Toisin kuitenkin kävi. Kuitusella oli lopulta enemmän voimia, ja hän alitti maalivaatteen 7,2 sekuntia ennen Saarista. Mieletön kilpailu!

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Sittemmin Tour de Ski on muuttunut paljon, ja valtaosan mielestä huonompaan suuntaan, vaikka matkustelusta aiheutuvaa rasitusta onkin pystytty leikkaamaan. 

Kilpailumatkat ovat lyhentyneet. Sprinttien määrä on lisääntynyt. Tähtihiihtäjien poisjäännit latistavat kisaa. Tätä listaa voisi jatkaa. 

Lisätään vielä yksi: Kiertueen nykysäännöillä Kuitusen ja Saarisen dramaattinen taisto olisi todennäköisesti vesittynyt. 

Tour de Skin päätösetapit hiihdetään nimittäin nyt jo kolmatta kertaa yhteislähtöinä.

Mitä sitten?

Aloitetaan hiihtäjistä. Etapin alkuosa on kapeaa ja kovavauhtista latuosuutta, jossa ohittaminen on vaikeaa ja välinerikkojen mahdollisuus korkea. Joukossa hiihtäminen takaa myös sen, että loppunousuun tullaan isona ryhmänä. Sielläkin ohittaminen aiheuttaa pulmia. 

Sitten kotisohvilla jännäävien vuoro. Kuitusen ja Saarisen tapauksessa kokonaiskisan voittaja oli se, kuka on nousun päällä ensimmäisenä.

Nyt Tour-mestari saattaa olla kahdeksantena maaliin saapuva Natalia Neprjajeva, vaikka Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski olisivat yskineet limaa maalissa jo minuutin ajan. 

– Se on hämmentävää. Katsojien oli aiemmin helpompi pysyä perillä tilanteesta, Pärmäkoski kommentoi Expressenille maanantaina ja vaati samalla kilpailumuodon muuttamista takaisin takaa-ajoksi. 

Samaa toivoi myös Iivo Niskanen.

Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä voisikin kysyä, että kuka tässä voittaa, kun ratkaisua ei voi perustella edes kilpailun kestolla. 

Tour de Skin naisten päätösetappi käynnistyy kello 12.30 ja miesten kello 16.25. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja