Sarasvuolla kaikki paikat teipattuna, Saarinen erehtyi voimiensa tunnossa – suomalaistähdet palasivat Tour de Skin kaikkien aikojen taisteluun

Maastohiihtofanit pidättivät hengitystään 4. tammikuuta 2009, kun kaksi suomalaishiihtäjää taisteli Tour de Skin voitosta. Virpi Sarasvuon (o.s. Kuitunen) ja Aino-Kaisa Saarisen yhteenotto on yksi modernin maastohiihdon klassikoista.

MAINOS

Tour de Ski ja Mäkiviikko
C Morella!

Tour de Ski: naisilla ja miehillä seitsemän kisaa 30. joulukuuta – 7. tammikuuta!
Mäkiviikko: neljän kilpailun mäkihyppyklassikko 29. joulukuuta – 6. tammikuuta!

Tilaa C More ja aloita katselu vaikka heti.

Tour de Ski hiihdettiin ensimmäisen kerran kaudella 2006-2007, ja se on päättynyt alusta alkaen Alpe Cermisin uuvuttavaan nousuun. Sarasvuo, joka oli voittanut historian ensimmäisen Tourin ja tullut edellisellä kaudella toiseksi, oli vuonna 2009 loppunousun alussa reilun 40 sekunnin johtoasemassa Saariseen nähden.

Lähdössä Sarasvuon etu oli ollut 31,7 sekuntia.

– Ainoa taktiikka, jota käytin muinakin vuosina, oli se, että mäen alle pitää hiihtää reipasta vauhtia, jotta saan mahdollisimman ison eron muihin nousuun mennessä. Se nousu piti sitten vain selvitä, sillä se ei ollut kilpailuna sellainen, missä pääsin parhaimpaani. Tiesin, ettei minun ole edes järkevää hiihtää kovaa jyrkillä pätkillä, Sarasvuo muistelee yhdeksän vuotta myöhemmin MTV Sportille.

– Muistan edelleen ne ajatukset. Olin ihan paketissa – suurin piirtein jokainen paikka oli teipattuna. Jalka oli kipeä, selkä oli kipeä, Sarasvuo jatkaa. 

Ja selviytymistä noususta Sarasvuolle tulikin. Sitä se oli Saarisellekin, vaikka hän poimi maannaisensa kiinni noin kilometri ennen maalia. Tuossa kohtaa näytti, että Saarinen painelee Sarasvuolta karkuun ja kirkastaa edelliskauden 17. sijansa kiertueen voitoksi. 

– Muistan sen, että olin tosi voimieni tunnossa, kun painelin Virpistä ohi. Näin jälkeen päin voi sanoa, että olisin voinut jäädä siihen hetkeksi aikaa vetämään henkeä ja iskeä sitten uudestaan, Saarinen tunnustaa.

"On hienoa, että olin siinä mukana"

Vaikka Saarinen puhuukin taktisesta erheestä, hän korostaa, ettei ole jäänyt jossittelemaan asialla.

– Itse asiassa juttelin aiheesta maajoukkuetovereiden kanssa hiljattain. He hiihtävät kisoja monta kertaa uudestaan (mielessään) vielä jälkikäteen. He kysyivät, että tekisinkö jotain toisin, jos pääsisin hiihtämään sen kisan uudestaan. En ole koskaan tehnyt sitä, vaikka niitä voi aina jossitella. Hiihdän siinä hetkessä ja teen päätökset siinä sen hetkisen tuntemuksen mukaan. En tiedä olisiko kisassa käynyt toisin, jos olisin jäänyt siihen huilaamaan. Sitä emme saa koskaan tietää.

Myös Sarasvuo muistaa tarkasti tuntemuksensa Saarisen rynnistettyä väkisin rinnalle ja ohi.

– En miettinyt siinä kohtaa ketään muita. Hiihdin aina kisat niin, että oma olo ja tila pitää olla tosi tarkasti tiedossa. Totta kai tajusin sen, että jos "Aikku" pystyy tekemään ison eron, niin en voi siinä kohtaa mennä kovempaa.

Sarasvuo oli kokenut samanlaisen tilanteen Ruotsin Charlotte Kallan kanssa vuotta aiemmin samassa nousussa.

– Kallalla oli lyödä enemmän paukkuja siihen jyrkkään kohtaan. Jos Aikulla olisi ollut enemmän voimia siinä, niin olisin varmasti jäänyt, mutta pelimerkit kääntyivätkin minun puolelle. Aikku yritti kaikista jyrkimmässä kohdassa tehdä ratkaisunsa. Se maksoi hänelle liikaa lopussa, Sarasvuo arvioi. 

Sarasvuo ei antanut Saarisen enää yllättää itseään toistamiseen lopun loivemmalla osuudella. Maalissa ero oli 7,2 sekuntia. Kuva (jutun yllä) lumessa makaavasta suomalaiskaksikosta ikään kuin summaa Saarisen ajatukset. 

– Se oli yksi jännittävimmistä kilpailuista, joita Tourilla on koskaan nähty. Olisi tietysti ollut hienoa voittaa se, mutta toisaalta kun syntyy hieno kilpailu, niin ihmiset muistavat sen vielä yhdeksänkin vuoden jälkeen. On hienoa, että olin siinä mukana, Saarinen summaa. 

Sarasvuo, 41, päätti menestyksekkään uransa kauden 2009-2010 jälkeen. 38-vuotiaan Saarisen ura jatkuu edelleen, ja hän on mukana myös lauantaina alkavalla Tour de Skillä.

Tour de Skin avaussprintit Sveitsin Lenzerheidesta lauantaina klo 13.50 alkaen C More Sport 1:llä ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa!

Tour de Ski starttaa lauantaina sprinteillä 1:54

Lue myös:

    Uusimmat