Mainos

Kommentti: Amerikkalaiset Suomen Ku Klux Klan -hyökkäyksestä: Tekijä ei tiedä mitään historiasta

Suomi on harvoin Yhdysvalloissa näyttävästi uutisissa. Perjantain vastaisen yön Lahden rasistinen hyökkäys turvapaikanhakijoita vastaan on kuitenkin saanut paljon mediahuomiota.

Maan johtavat joukkoviestimet kuten The Washington Post, New York Times ja uutiskanava ABC ovat kirjoittaneet viikonlopun aikana näyttävästi erityisesti Ku Klux Klanin asuun pukeutuneesta suomalaisesta. Amerikkalaiset ovat järkyttyneitä rasistisen, valkoista ylivaltaa ajavan järjestön asua käyttävästä 2000-luvun Pohjoismaasta.

- KKK oli amerikkalaisia murhaava terroristijärjestö! Se harjoitti järkyttävää valtapolitiikkaa, jossa orjuutettiin ja tapettiin ihmisiä vuosia. Näyttää siltä, että Amerikan historia on Suomen nykypäivälle liian kaukana, kun joku voi pitää sellaisen organisaation asua päällä, Suomea koskevia uutisartikkeleja lukenut newyorkilainen tuttavani sanoo.

Suomessa kesällä vieraillut toinen newyorkilainen tietää, että Suomi on yleensä esillä mediassa maan arvostetun koulutusjärjestelmän vuoksi. Lahden rasistinen hyökkäys kertoo hänelle, etteivät kouluopit ole menneet perille pienelle tekijäryhmälle.

- Olen tyrmistynyt, sillä Suomi on tunnettu oikeudenmukaisuudestaan. Tältä pieneltä porukalta puuttuu kuitenkin selvästi koulutus ja tietämys. Tietävätkö he edes mikä KKK oli? Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä, joten senkin valossa tällainen teko näyttäytyy jopa ironisena.

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan yhteydessä myös Yhdysvalloissa on voimistunut rasistinen keskustelu maahanmuuttoon liittyen. Erityisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on haukkunut meksikolaiset rikollisiksi ja uhannut lähettää maan 11 miljoonaa paperitonta maahanmuuttajaa takaisin rajojen ulkopuolelle.

- Suomen tapahtumat muistuttavat samanlaisesta idioottimaisesta rasismipuheesta, jota Yhdysvalloissakin välillä esiintyy, tuttavani vertaa.

Kolmas uutisen kuullut yhdysvaltalainen pitäisi samantyyppisen välikohtauksen sattumista Yhdysvaltain maaperällä erittäin vaarallisena.

- Jos joku pukeutuisi täällä julkisesti rasistisen KKK-liikkeen asuun, se olisi todella voimakas ja vaarallinen kannanotto. Se otettaisiin hyvin vakavasti.

Osa ei haluaisi antaa tekijöille enempää huomiota. He muistuttavat, että Suomessa tehdään pääasiassa hyviä tekoja turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

- Hyökkäyksen tekijät ovat varmasti idiootteja ja haluavat järkyttää. Ehkä me olemme antaneet heille jo liikaa huomiota, yksi arvelee.

Moni tuttavani pitää Pohjoismaita hienona asuinpaikkana. Rasistiset uutiset toimivat heidän mielestään jonkinlaisena herätyksenä, ettei Suomikaan ole mikään lintukoto.

- Ehkä tämä on terve herätys meille, ettei Yhdysvallat ole ainoa ongelmapaikka. Turvallisessa Pohjois-Euroopassakin on omat ongelmansa.

- Eurooppa muotoutuu nyt pikkuhiljaa maahanmuuton lisääntyessä samantyyppiseksi monikulttuuriseksi paikaksi kuin Yhdysvallatkin on. Tämä on mielenkiintoista aikaa.

- Mielestäni Suomen pitää puuttua pienenkin porukan rasismiin heti ennen kuin se laajenee.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja