Inarin kunnanjohtaja selittää vielä kerran etelän matkailijoille, miksi Lappia pitää välttää – kaikki hiihtokeskukset eivät vielä keskeytä toimintaansa

5:14
Lappiin on valunut matkailijoita, vaikka myös kotimaan sisällä liikkumista on kehotettu välttämään.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kehotti viestipalvelu Twitterissä ihmisiä ottamaan järjen käteen. Hänen mukaansa nyt pitää välttää matkailua Lappiin, sillä yhteiskunnan rakenteet eivät kestä, jos tauti leviää ja turistit sairastuvat.

Laine kertoo MTV Uutisille, että Lapin alueelle on tullut viime päivinä runsaasti uusia matkailijoita. Katukuvassa näkyy autoja suksiboksit katolla. Tilanne on saanut kunnanjohtajan huolestumaan. 

– Väkeä on selkeästi valumassa etelästä tänne pohjoiseen. 

Terveydenhuolto ei selviä matkailijoista

Laine sanoo, että Inarin kunnan terveydenhuolto ei kestäisi epidemiaa. Tehohoitopaikkoja on todella vähän. Jos matkailijat sairastuvat ja levittävät tautia, siitä seuraa ongelmia. Inaria lähin keskussairaala on 300 kilometrin päässä Rovaniemellä. 

– Joudumme tietenkin tukeutumaan Lapin keskussairaalaan. Siellä kapasiteetti tämäntyyppisten epidemioiden hoitoon ei myöskään ole riittävää siinä tapauksessa, että matkailijoita olisi alueella erittäin runsaasti.

Laine toivoo, että väestön liikkuminen Suomen sisällä vähenee. Inarilaiset elävät tavallisesti pitkälti matkailusta, mutta tässä tilanteessa turistien toivotaan palaavan, kun epidemia on ohi. 

– On tärkeää, että ihmiset pysyttelisivät oman sairaanhoitopiirinsä alueella. 

Saariselkä edelleen auki

Useat Lapin hiihtokeskukset ovat ilmoittaneet sulkevansa hissinsä tämän sunnuntain jälkeen. Syynä on se, että keskusten väkimäärä ei ole vähentynyt toivotusti.

Inarin Saariselkä ei kuitenkaan ole hissejään sulkevien hiihtokeskusten joukossa. Laine toivoo, että yritys kantaa vastuunsa. 

– Tehtäisiin ne päätökset että mennään ihmisten terveys ja turvallisuus edellä.

Saariselän lomakylästä kerrotaan MTV:lle, että hiihtokeskuksessa keskustellaan rinteiden sulkemisesta lähipäivinä, mahdollisesti jo tänään. Muutama tunti haastattelun jälkeen Saariselkä ilmoitti verkkosivuillaan sulkevansa keskuksensa maanantaina.

Ruka ja Pyhä pitävät keskuksensa auki tiistaihin asti, kertoo Lapin Kansa. Vielä perjantaina Ruka, Pyhä ja muut laskettelukeskukset kertoivat olevansa auki vielä viikon.

Juttua muokattu 22.3. kello 19.32. Lisätty uusi tieto siitä, että Saariselkä sulkee hiihtokeskuksen maanantaina.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.