Komissio suosittaa Suomea Emuun

EU:n komissio suosittaa, että Suomi hyväksytään talous- ja rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen heti ensi vuoden alusta. Lisäksi komissio suosittaa mukaan Emuun kymmentä muuta maata. Suomi liittyi Italian kanssa ERM:ään vasta syksyllä 1996, mutta komissio suosittaa siitä huolimatta Suomen pääsyä Emuun.

Suomi ja kymmenen muuta EU:n jäsenmaata ovat taloutensa puolesta kelvollisia osallistumaan yhteiseen talous- ja rahaliittoon Emuun ensi vuoden alusta, suositti EU:n komissio tänään. Suomi täyttää komission julkaisemien tilastojen mukaan reilusti kaikki Emun lähentymisehdot. Suomen julkistalouden alijäämä oli viime vuonna 0,9 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun se olisi saanut olla kolme prosenttia. Julkinen velka oli Suomessa 55,8 prosenttia. Lähentymisehtojen mukaan se saa olla 60 prosenttia.

Lisäksi pääsyehtona on, ettei inflaatio saa ylittää tarkasteluajankohtaa edeltävän vuoden aikana yli 1,5 prosenttia kolmen hitaimpaan hintojen nousuvauhtiin yltäneen maan keskiarvoa. Jäsenmaan on myös noudatettava valuuttakurssijärjestelmän ERM:n normaaleja vaihteluvälejä kahden vuoden ajan ennen tarkasteluajankohtaa ja sen korkotason on oltava vakaa suhteessa muiden maiden korkoihin.

Suomi liittyi Italian kanssa ERM:ään vasta syksyllä 1996, mutta komissio suosittaa siitä huolimatta Suomen pääsyä Emuun. Emun ensi vaiheen ulkopuolelle ovat ilmoittaneet jäävänsä Britannia, Tanska ja Ruotsi. Ne olisivat taloutensa puolesta sinne sopineet, mutta jo Maastrichtin sopimuksessa Tanska ja Britannia neuvottelivat itselleen mahdollisuuden jäädä yhteisen rahan ulkopuolelle.

Ruotsin kohdalla tilanne on siinä mielessä hankala, että se ei ole mahdollisuutta itselleen neuvotellut. Komissio ratkaisi asian niin, ettei se suositellut Ruotsia Emu-kelpoiseksi, koska Ruotsi ei kuulu ERM:ään. Kreikka sen sijaan haluaa mukaan Emuun, mutta sen talous on vielä liian heikko. Kreikan julkisen talouden alijäämä ja inflaatio ovat muita maita huomattavasti korkeammat. Lopullinen päätös Emu-maista tehdään ylimääräisessä EU-maiden huippukokouksessa vappuna.

Chirac: Yhteisvaluutta menestys ranskalaisille

Ranskan pääsy mukaan rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa on menestys ranskalaisille, sanoi presidentti Jacques Chirac tänään. Chiracin mukaan yhteiseen valuuttaan, euroon, siirtyminen tekee Euroopasta talouden suurvallan. Yhteisvaluutta antaa Euroopalle mahdollisuuden taistella tehokkaammin omien etujensa puolustamiseksi maailmassa, sanoi Chirac.
-Minä tervehdin ilolla Ranskan mukaanpääsyä. Sitä voi kutsua menestykseksi ranskalaisille, jotka ovat vuosikaudet pinnistelleet taloudellisen tilanteensa parantamiseksi, Chirac totesi. Hän kutsui Emun kolmannen vaiheen alkamista uuden ajan aluksi.
-Se antaa meille rahapoliittisen työkalun, joka on yksi tärkeimmistä maailmassa, Chirac sanoi.

Santer tyytyväinen Emu-suosituksiin

EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer oli tänään Brysselissä tyytyväinen siitä, että niin monet jäsenmaat täyttivät yhteiselle talous- ja rahaliitolle Emulle asetetut lähentymisehdot. Komissio oli vain hetkeä aiemmin julkaissut omat suosituksensa niistä maista, jotka täyttävät ehdot. Santerin mukaan oli historiallista, eikä suinkaan sattuma, että Emu-suositukset julkaistiin EU:n perussopimuksen eli ns. Rooman sopimuksen 50-vuotispäivänä. Santer kertoi, ettei hän vielä vuosi sitten olisi uskonut, että niin monet jäsenmaat täyttävät lähentymisehdot. Komissio suositti kaikkiaan 11 jäsenmaan osallistumista yhteiseen valuuttaan heti alusta eli ensi vuoden vaihteesta.
-Eurosta on nyt tulossa todellisuutta, Santer tähdensi. Santer huomautti myös, että vaikka Suomi ja Italia liittyivät valuuttakurssijärjestelmä ERM:ään vasta syksyllä 1996, on niiden kummankin valuutta pysynyt vakaana, kuten lähentymisehdoissa vaaditaan.

Suomen kohdalla yleinen taloudellinen tilanne on taannut vakauden, joten vaatimus ERM:ään kuulumisesta kahden vuoden ajan sivuutettiin, Santer sanoi. EU:n komission raha-asioista vastaava komissaari Yves-Thibault de Silguy tähdensi omasta puolestaan, että jäsenmaiden taloudet ovat kehittyneet parin viime vuoden aikana merkittävästi. Hänen mukaansa euron käyttöön otto muuttaa myönteisesti taloudellisia olosuhteita Euroopassa. De Silguy muistutti kuitenkin, ettei nyt voida jäädä polkemaan paikalleen, vaan on jatkettava yhteisiä ponnisteluja, jotta talous- ja rahaliitto saataisiin alkamaan ajallaan.
(STT-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat