Mainos

Kolumbialaiset murtovarkaat kahmivat kodeista kultakoruja

Asuntomurtoja tehtailleet kolumbialaiset jäivät kiinni Helsinki-Vantaan kentällä kesäkuun loppupuolella. Heidän matkalaukuistaan löytyi yli puolen kilon arvosta kultakoruja. Tekijöillä oli väärennetyt Meksikon-passit.

Helsingissä murtauduttiin viime kuussa poikkeuksellisen moneen kotiin. Poliisilla oli tietoa tekijöistä, mutta heidät saatiin kiinni vasta lentokentällä 23.kesäkuuta, varhain sunnuntaiaamuna.

– Emme paljasta, miten pääsimme tekijöiden jäljille, koska pyrimme pitämään poliisin omana tietona ratkaisevat asiat, jotta ne pysyvät tehokkaina tutkintakeinoja. Mutta ihan tilastoistakin pystyy päättelemään paljon. Jos murtoja tehtaillaan paljon, piikki tilastoissa kertoo yleensä kauempaa tulleesta ryhmästä, joka poistuu murtojen jälkeen maasta, kertoo rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta MTV3 Uutisille.

Kolmea tutkintavankeudessa olevaa 25–35 -vuotiasta kolumbialaista miestä epäillään viidestätoista asuntomurrosta Helsingissä.

– Hiukan niukkasanaisia he ovat olleet kuulusteluissa, mutta kyllä heistä joku on aina myöntänyt jonkin murron, joten tiedämme heidän syyllistyneen näihin viiteentoista murtoon. Kun oikein osaa asiaa kysyä, siihen saattaa vastauksen saada.

Kolumbialaiset murtovarkaat ovat harvinaisia Suomessa, edellinen porukka on muutaman vuoden takaa. Yleensä ulkomaiset murtoliigat tulevat itäisestä Euroopasta.

Suomi oli päätepiste

– Kolumbialaisilla oli väärennetyt Meksikon passit. Papereita tuntuu siellä maailmankolkassa saavan helposti, Niinimäki toteaa.

Miehet olivat matkalla Berliinin kautta Etelä-Amerikkaan, kun heidät otettiin kiinni.

He olivat tulleet Eurooppaan jo noin kolme kuukautta ennen Suomen murtoja. Helsingin poliisi on tiedottanut mualle Eurooppaan näiden miesten Suomen murroista, mutta tiedossa ei ole, ovatko he syyllistyneet rikoksiin myös muualla Euroopassa.

– Suomi oli pidemmän kierroksen osa.

Helsinkiläiskotien murtojen tutkinta on kesken eikä anastetun omaisuuden tarkka arvo ole vielä selvillä. Se kohoaa joka tapauksessa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Kolumbialaiset keskittyivät koruihin, jotka aiottiin viedä maasta. Elektroniikka heitä ei kiinnostanut, mutta käteinen kiinnostaa varkaita aina, Niinimäki kertoo.

Kolumbialaisesta murtoliigasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.