Mainos

Kolmelle suurimmalle puolueelle kullekin neljä euroedustajaa

EU-vaaleissa vasemmistoliitto lisäsi edustajiensa määrän kahteen. Keskusta menetti suurimmasta ääniosuudestaan huolimatta yhden paikan aiemmista viidestä paikastaan. SDP:n ja kokoomuksen paikkamäärät ovat edelleen neljä. Vihreät ja RKP pitivät kumpikin ainoan paikkansa.

Keskusta keräsi suurimman äänisaaliin eilisissä europarlamenttivaaleissa mutta menetti silti yhden paikan. Keskusta sai lopulta 24,4 prosenttia äänistä ja neljä paikkaa Suomen 16-jäsenisessä ryhmässä. Laskennan alkuvaiheessa ehdittiin pitää jo selvänä, että keskusta pitää viisi paikkaansa.

SDP säilytti neljä paikkaansa 21,5 prosentin ääniosuudella. Kokoomuksen paikkaluku pysyi lopulta ennallaan neljässä. Kokoomuksen ääniosuus oli 20,2 prosenttia. Vasemmistoliitto lisäsi paikkalukunsa kahteen 10,5 prosentin ääniosuudella. Monen mielestä vasemmistoliiton olisi pitänyt saada kaksi paikkaa jo silloin, kun eduskunta valitsi europarlamentaarikot eduskunnan silloisten ryhmien koon mukaisesti.

Vihreät pitivät ainoan paikkansa. Vihreiden äänisaalis oli lopulta 7,4 prosenttia. Samoin ruotsalainen kansanpuolue piti 5,7 prosentin ääniosuudella ainoan paikkansa, vaikka alkuvaiheessa ääntenlaskenta näyttikin toista.

Pelko siitä, että euroedustajat tulevat vain etelästä, osoittautui jossain määrin turhaksi. Valituiksi tuli odotettua enemmän maakuntien edustajia. Tosin valtaosa edustajista on pääkaupunkiseudulta. Samaten julkkisten suhteellisen heikko menestys oli lopulta ehkä yllätys. Itse asiassa lähes kaikilla tulevilla europarlamentaarikoilla on kansanedustajataustaa.

Uusien liikkeiden menestys jäi heikoksi. Etenkään nuorsuomalaiset eivät menestyneet odotetun mukaisesti, vaikka puolueen kärkiehdokas Jaakko Iloniemi keräsikin melkoisen henkilökohtaisen äänisaaliin. Heti arveltiinkin, että vanhojen puolueiden menestyksen takana oli yllättävän alhainen äänestysvilkkaus. Tosin vajaan 60 prosentin äänestysvilkkaus on eurooppalaisittain melko korkea.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.