Mainos

Kolesteroli- ja diabeteslääkkeen vaarallinen yhteisvaikutus selvisi

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt vaarallisen lääkkeiden yhteisvaikutuksen. Gevilon ja Lopid -nimillä myytävä kolesterolilääke gemfibrotsiili moninkertaistaa Novonorm-diabeteslääkkeen pitoisuuden verenkierrossa.

Lääkkeiden yhteiskäytön seurauksena Novonormin verensokeria alentava vaikutus voimistuu ja pitenee. Vaikea ja pitkittynyt verensokerin lasku voi johtaa jopa syvään tajuttomuuteen. Tutkijat suosittavakin välttämään Lopidin ja Novonormin yhteiskäyttöä.

Koehenkilöillä tehdyssä tutkimuksessa Novonormin vaikuttavan aineen pitoisuudet veressä nousivat Lopidin vaikutuksesta keskimäärin kahdeksankertaisiksi, joillain henkilöillä jopa viisitoistakertaisiksi. Jos Novonormin ja Lopidin kanssa otettiin myös Sporanox-sienilääkettä, diabeteslääkkeen pitoisuudet nousivat 19-25-kertaisiks

Novonorm on tanskalaisen Novo Nordiskin valmistama, tabletteina saatava lyhytvaikutteinen diabeteslääke, joka lisää insuliinin eritystä. Sitä käytetään aikuistyypin diabeteksen hoidossa muun muassa ennen suuria aterioita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.