Mainos

Kolari johti rajuun mellakointiin Kabulissa

Mielenosoitusten laannuttua illalla, Kabulin sairaalat kertoivat ainakin 14 ihmisen kuolleen levottomuuksissa.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin asukkaat ovat mellakoineet kaduilla, kun useita ihmisiä oli kuollut kolarissa Yhdysvaltain armeijan ajoneuvon kanssa. Useita mielenosoittajia kuoli ja yli sata loukkaantui rajuissa mellakoissa, jotka ovat pahimmat sitten Taleban-hallituksen kukistumisen vuonna 2001.

Afganistanin hallitus julisti Kabuliin yöllisen ulkonaliikkumiskiellon mellakoiden jälkeen. Tämä on ensi kerta moniin vuosiin, kun Kabulissa on voimassa ulkonaliikkumiskielto.

Kertomukset mellakat aloittaneen kolarin jälkeisistä tapahtumista olivat ristiriitaisia. Joidenkin tietojen mukaan jopa seitsemän ihmistä kuoli Yhdysvaltain armeijan kuorma-auton törmättyä rajusti paikallisten autoihin aamuruuhkassa. Toiset taas väittivät verenvuodatuksen alkaneen, kun onnettomuuspaikalle kerääntynyt väki alkoi heitellä sotilaita kivillä, ja sotilaat tai poliisit vastasivat luodein.

Yhdysvaltain armeija kiisti ensin väitteet ammuskelusta, mutta sanoi myöhemmin, että ainakin varoituslaukauksia ammuttiin. Presidentti Hamid Karzain toimisto vahvisti viiden ihmisen kuolleen kolarissa.

Tuhannet mielenosoittajat marssivat kolarin jälkeen parlamentin ja presidentinpalatsin luo vaatien amerikkalaisten lähtöä maasta. Pieni joukko ihmisiä tunkeutui poliisirivistön läpi Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle ja kivitti autoja, jotka kuljettivat lähetystön työntekijöitä turvaan.

Kun mielenosoitukset laantuivat illalla, Kabulin sairaalat kertoivat ainakin 14 ihmisen kuolleen levottomuuksissa. Haavoittuneita oli yli 140. Heistä useimpia oli ammuttu.

Karzai tuomitsi mellakoinnin

- Monet yllyttäjät ja kansankiihottajat ryhtyivät tuhoamaan omaa kotimaataan, Karzai kuvasi illalla päivän tapahtumia.

Mellakat rikkoivat normaalin elämänrytmin Kabulissa: julkinen liikenne lakkasi, kaupat suljettiin ja suurin osa asukkaista pysyi kodeissaan. YK:n työntekijöitä kehotettiin pysymään sisätiloissa.

Afganistanin eteläosassa on parin viime viikon kuluessa käyty rajuimmat yhteenotot sitten vuoden 2001. Vastakkain ovat olleet Taleban-kapinalliset sekä heitä tukevat ulkomaiset joukot. Yhteenotoissa on kuollut ainakin 350 ihmistä.

Yhdysvalloilla on Afganistanissa 23 000 sotilasta. Lisäksi maassa on Naton johdossa toimivia Isaf-rauhanturvajoukkoja, joiden määrä on noin 9000.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.