Koko Afrikassa vähemmän koronaan kuolleita kuin Ruotsissa – ylikansoitetuissa slummeissa muhii kuitenkin hirveän tragedian siemen

6:53
Pelaako Ruotsi koronan kanssa uhkapeliä ihmishengillä? Näin suomalaisprofessori vastaa:

Afrikan suurimman kaupungin Lagosin kadut ovat olleet tyhjiä tänään sen jälkeen, kun Nigeria määräsi kaupunkiin kahdeksi viikoksi tiukat liikkumiskiellot koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Yleensä kaoottisessa 20 miljoonan asukkaan kaupungissa yritykset olivat kiinni, torit hylättyinä ja mellakkavarusteiset poliisit vahtivat, että käskyä noudatettiin.

– Kuin laittaisi ihmiset vankilaan, kuvaili tilannetta minibussikuski Mutiu Adisa uutistoimisto AFP:lle.
– En käsitä, miten ihmiset voivat selvitä kahdesta viikosta ilman töistä saatavaa palkkaa, hän jatkoi.

Nigeria määräsi myöhään eilen tiukat liikkumiskiellot Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan. Maassa on todettu toistasataa koronavirustartuntaa ja kaksi kuolemaa.

Eristyksen ylläpitäminen Lagosin täyteen ahdetuissa slummeissa on erittäin vaikeaa, sillä miljoonat ihmiset tarvitsevat päivittäisiä tuloja selvitäkseen. Viranomaisten mukaan tiukkoja kieltoja kuitenkin tarvitaan, jotta maan heikko terveydenhuoltojärjestelmä kestäisi epidemiapiikin.

– Ihmisillä ei ole rahaa. He vain istuvat kotona ilman mitään syötävää, kertoo 60-vuotias insinööri Ogun Nubi Victor AFP:lle.
Pahimpaan hätään Lagosin osavaltion viranomaiset ovat tarjonneet ruoka-apua kaupungin noin 200 000 köyhimmälle kotitaloudelle.

Kaikkiaan Afrikassa on todettu yli 5 400 koronavirustapausta ja yli 170 kuolemaa. Ruotsi kertoi tänään, että maassa on koronaan kuollut jo 180 ihmistä.

Afrikan luvut ovat koko ajan olleet pienempiä kuin muilla mantereilla. Osassa Afrikan maista ei ole todettu vielä ensimmäistäkään koronatapausta.

Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet Afrikan olevan erittäin haavoittuvainen koronapandemialle liikakansoitettujen slummien, huonon sanitaation ja terveydenhuollon sekä paikallisten konfliktien vuoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja