Koronavirus leviää nyt Kiinan ulkopuolellakin muuttaen metropoleja aavekaupungeiksi – näin koronavirus eteni eri maissa viikonloppuna

Tartuntojen määrä kasvaa ympäri maailmaa ja kahdeksan kuollut Iranissa – kysymme nyt, voiko koronaviruksen leviämistä enää estää 8:43

Koronavirustartuntojen määrä on viikonlopun mittaan noussut jyrkästi erityisesti Italiassa ja Etelä-Koreassa. Italiassa kuolleiden määrä nousi sunnuntaina kolmeen, Etelä-Koreassa kuuteen. Sunnuntaina Iranin viranomaiset kertoivat yhteensä kahdeksan ihmisen kuolleen koronaviruksen vuoksi. THL:n johtaja uskoo, että Iranissa koronavirustartuntoja on huomattavasti maan hallinnon ilmoittamaa lukua enemmän. 

Iranin viranomaisten ilmoituksen myötä Iranissa on nyt toiseksi eniten koronaviruskuolemia Kiinan jälkeen. Ensimmäisestä kahdesta kuolemasta Iran ilmoitti keskiviikkona. 

Iran on ilmoittanut, että maassa on havaittu 43 koronavirustartuntaa, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen mukaan kuolleiden suuri määrä lyhyessä ajassa viittaa siihen, että tartuntoja täytyy olla Iranissa enemmän. 

– Kyllä sen väkisinkin täytyy tarkoittaa sitä. Tiedetään hyvin, että pienen pieni osa tartunnan saaneista menehtyy. Silloin tämän täytyy tarkoittaa sitä, että tartuntoja täytyy olla väestössä laajemmin, Salminen sanoo. 

Valtion medioiden mukaan koronavirustartunnat ovat saaneet alkunsa Iranin pyhästä kaupungista Qomista. Iranissa koulut ja yliopistot ovat tulevan viikon ajan suljettuina 14:ssä provinssissa. 

Kuolleiden suuri määrä lyhyessä ajassa on poikinut ilmoille myös huhuja ja epäilyksiä maan johdon avoimuudesta. 

– Perheenjäseneni ja ystäväni työskentelevät terveyskeskuksissa Teheranissa ja heidän mukaansa tartuntojen määrät ovat viranomaisten kertomia suuremmat, kertoo Saraksi esittäytyvä nainen uutistoimisto Reutersille.

Monista apteekeista desinfiointiaineet ja kasvomaskit ovat loppuneet. Sanktioiden vuoksi muiden valtioiden on mahdotonta tuoda maahan apteekkitavaraa, ja iranilaiset toimittajat eivät ehdi valmistaa tuotteita riittävästi. 

– Kaikki desinfiointiaineet on myyty loppuun ja kärsimme varastojen tyhjyydestä. Tuotteita meille toimittava iranilaisyhtiö ei ole tuonut mitään kahteen viikkoon, kertoo farmaseutti Mojdeh

Sunnuntaina Turkin terveysministeri Fahrettin Koca ilmoitti, että maa sulkee Iranin vastaisen maarajansa varatoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Myös lennot Iranista Turkkiin perutaan. 

Hieman Turkin ilmoituksen jälkeen myös muut naapurimaat alkoivat reagoida. Ensin yli 900 kilometriä maarajaa Iranin kanssa jakava Pakistan ilmoitti sulkevansa Iranin vastaisen rajan ja kertoi pystyttävänsä 100-paikkaisen telttasairaalan rajan tuntumaan mahdollisen hätätilanteen varalta. Sekä Afganistan että Armenia sulkevat Iranin vastaisen maarajansa ja Armenia peruu lentoliikenteen Iraniin. Kuwait puolestaan kieltää iranilaisten alusten rantautumasta satamiinsa.

Italiassa Venetsian karnevaali peruttiin ja muotinäytöksessä käveltiin ilman yleisöä

Italiassa koronavirustartuntojen määrä kasvoi viikonlopun mittaan merkittävästi. Maassa on raportoitu 132 virustartuntaa, minkä myötä Italiassa on eniten koronavirustapauksia Aasian ulkopuolella. Sunnuntai-iltana viranomaiset ilmoittivat kolmannesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta Italiassa.

Tartuntahavainnot keskittyvät Pohjois-Italiaan Lombardian ja Veneton maakuntiin, joissa sijaitsevat Milanon ja Venetsian kaupungit. Viranomaiset ovat rajoittaneet ihmisten liikkumista yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla, ja monissa kylissä kadut ovat tyhjillään sekä koulut ja kaupat suljettu. Esimerkiksi Venetsiassa koulujen ja yliopistojen lisäksi myös museot pitävät ovensa suljettuina.

Tartunnat ovat vaikuttaneet myös tapahtumiin. Venetsian karnevaalin kahden viimeisen päivän, maanantain ja tiistain tapahtumat päätettiin peruuttaa etukäteen sen jälkeen, kun Venetsiassa havaittiin kaksi koronavirustartuntaa. Milanon muotiviikon viimeisenä päivänä sunnuntaina muotitalo Giorgio Armani puolestaan piti muotinäytöksensä tyhjässä salissa ilman yleisöä, ja näytti esityksen verkossa. 

Italiassa viranomaisten työtä on hankaloittanut se, että maan ensimmäistä tartunnan kantajaa ei olla onnistuttu yrityksistä huolimatta jäljittämään.

– Emme vieläkään voi identifioida potilasta numero yksi, joten on haastavaa ennustaa seuraavia tapauksia, kertoi Italian siviilisuojelupäällikkö Angelo Borrelli  CNN:n mukaan

Mika Salmisen mukaan se ei ole erityisen merkittävää enää tässä vaiheessa, kun tartuntoja on jo yli sata. 

Etelä-Koreassa yli puolet tartunnoista linkittyy uskonnolliseen ryhmään

Etelä-Koreassa on eniten tartuntoja Kiinan ulkopuolella, ellei huomioon oteta Japanin Jokohaman satamaan ankkuroitua Diamond Princess -risteilyalusta, jolla on havaittu 639 koronavirustartuntaa eri maiden kansalaisilla.

Etelä-Koreassa koronavirustartunnan on saanut 602 ihmistä ja siihen on kuollut kuusi ihmistä. Huolestuttavaksi Etelä-Korean kehityksen tekee se, että tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa lähes 170:llä. 

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in julisti sunnuntaina maahan korkeimman mahdollisen hätätilam. Myös Etelä-Koreassa koulujen talvilomat jatkuvat vielä ylimääräisen viikon ajan. 

Etelä-Koreassa puheenaiheeksi on noussut se, että 55 prosenttia tartunnan saaneista, siis yli 300, on saman uskonnollisen Shincheonji-ryhmän jäseniä. Kultiksikin kutsutun ryhmän keskus sijaitsee 2,5 miljoonan asukkaan Daegun kaupungissa maan kaakkoisosissa. Koronavirus alkoi levitä nopeasti sen jälkeen, kun "superlevittäjäksi" kutsuttu 61-vuotias tartunnan saanut nainen osallistui kirkon tilaisuuteen. 

Tuhansia kirkon jäseniä on määrätty kotikaranteeniin. Kohu näkyi konkreettisesti sunnuntaina, kun kirkkoihin saapui tavallista vähemmän seurakuntalaisia sunnuntain jumalanpalvelukseen. 

Saamansa julkisuuden myötä Shincheonjin kirkko julkaisi videon sunnuntaina. Videolla puhunut kirkon tiedottaja Kim Simon kertoo, että kirkon työntekijät olivat antaneet nimilistan kirkon kannattajista terveysviranomaisille, mutta lista vuodettiin julkisuuteen. 

– Nyt Shincheonjin jäseniä painostetaan pakollisille lomille, heitä syrjitään ja loukataan ja jopa painostetaan eläkkeelle paikallisissa yhteisöissään. Shincheonjin kirkko jäsenineen ovat suurimpia covid-19:n uhreja ja pyydämme kaikkia pidättäytymään vihasta ja perusteettomista hyökkäyksistä, Kim Simon pyytää videolla. 

Suomalaisasiantuntija: "Tämä pistää pohtimaan seuraavaa vaihetta, jos viruksen pysäyttäminen ei toimi"

Eniten koronavirustartuntoja ja -kuolemia on yhä Kiinassa, jossa vuorokauden sisään rekisteröitiin 648 uutta tartuntaa ja 97 kuolemaa. Yhteensä koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti lähes 79 000 ja kuolemia lähes 2500. 

Kun koronavirus ottaa yhä vahvempaa jalansijaa myös muissa valtioissa Eurooppa myöten, voiko sen etenemistä enää pysäyttää?

– Nämä muut epidemianpoikaset (esimerkiksi Italiassa ja Etelä-Koreassa) viittavat siihen, että tämä tulee olemaan haastava tehtävä yrittää pysäyttää koronavirusta näissä maissa ja laajemminkin, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo. 

Maailman terveysjärjestö WHO:n strategia on tähän saakka pyrkinyt koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseen tähtääviin ohjeistuksiin. 

– Tämä pistää WHO:n ja maat pohtimaan sitä, mikä on seuraava vaihe, jossa varaudutaan siihen, että pysäyttämisstrategia ei enää toimi, Salminen sanoo. 

Matkustamiseen liittyviä ohjeistuksia tai neuvoja Salminen ei mielellään jakele, sillä hänen mukaansa se on Ulkoministeriön tehtävä. 

– Tällä hetkellä täytyy varmaan jokaisen tehdä omia johtopäätöksiä sen suhteen, miten ajattelee matkustaa. Se voidaan tietysti todeta, että vaikka Etelä-Koreassakin on yli 600 tapausta, maassa on yli 50 miljoonaa ihmistä, Salminen muotoilee. 

Lähteet: CNN, Reuters, New York Times.

Lue myös:

    Uusimmat