Ecuadorissa koronavirus on lähtenyt käsistä: Ruumiita hylätään kaduille ja hautausmaita rakennetaan pikavauhtia – "Asiat, jotka olemme nähneet, ovat kuin kauhuelokuvasta"

1:39

Koronaviruspandemia on riepotellut useita maita hyvin julmalla tavalla. Esimerkiksi Yhdysvaltain New Yorkissa koronaviruksen uhreja tulee suorastaan rekkalasteittain. 

Yllä olevalta videolta näkyy, miten Ecuadorissa viranomaiset ovat ryhtyneet jakamaan valtavia pahvilaatikkoja ruumiiden säilyttämistä varten.

Sama näyttää toistuvan myös Etelä-Amerikan länsiosassa sijaitsevassa Ecuadorissa, jonka koronavirustilanteesta ei julkisuudessa olla puhuttu. 

The Guardianin mukaan pelätään, että maassa koronavirukseen on kuollut jopa satoja ihmisiä, joiden ruumiit on jätetty kaduille, sillä sairaaloiden tai hautaustoimistojen kapasiteetti on ylittynyt. 

Ecuadorin suurimman kaupungin, Guayaquilin, viranomaiset ovat jakaneet kaupunkilaisille pahvisia arkkuja, joihin ruumiit voidaan laittaa. Jotkut perheet ovat joutuneet joutuneet jopa säilömään ruumita kotonaan. 

– Se näyttää ihan sota-alueen sairaalalta. Asiat, jotka olemme nähneet, ovat kuin kauhuelokuvasta, eräs paikallinen lääkäri Teodoro Maldonado Carbon kuvaili järkyttävää tilannetta The Guardianille

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Maanantaina Guayaquilin pormestari päätti aloittaa kahden valtavan hautausmaan kaivuutyöt. 

The Guardian-lehden kirjeenvaihtaja, Tom Phillips on ikuistanut pormestarin hankkeen kuvaan, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. 

– Julkaisen tämän kuvan, jotta saatte käsityksen koronavirustragedian laajuudesta Guayaquilissa, Ecuadorissa. Kaupungin pormestari, Cynthia Viteri, on ilmoittanut rakennuttavansa (koronaviruksen) uhreille kaksi hautausmaata, joiden kokonaispinta-ala vastaa noin 15:ttä jalkapallokenttä valokuvaaja Phillips havainnollistaa tviitissään.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Onko viranomaisia käsketty olemaan hiljaa tilanteesta?

Viime lauantaina maan terveysministeriö tiedotti, että Ecuadorissa on todettu 172 vahvistettua koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. 

Näistä selvästi suurin osa, eli 122 kuolemantapausta, ovat sattuneet Guayasin maakunnassa, josta on tullut nopeasti maan ”koronapesäke”. Guayaquil on tuon maakunnan pääkaupunki.

Todellisen luvun uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti isompi, sillä Ecuadorissa ihmisiä ei testata kovinkaan nopealla aikataululla. Maassa oli viikonloppuna rekisteröity yli 3 400 koronavirustapausta. 

Poliitikko Carlos Luis Morales on kertonut CNN en Españolille, viranomaisia on kehotettu olemaan julkaisematta koronaviruksen aiheuttamia kuolematilastoja.

Lähteet: CNN, The Guardian

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja