Mainos

Kokenut diplomaatti: Ulkopuoliset pysykööt poissa Ukrainasta

Tänään ulkoministeriöstä eläköityvä valtiosihteeri Pertti Torstila toivoo, että kaikki valtio muistaisivat ja kunnioittaisivat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja rajoja.

Huomenta Suomessa aamulla vierailleen Torstilan mukaan Ukrainan tilanne pitää nyt varpaillaan kaikkia.

– Käsillä on vaikean kansainvälisen kriisin ainekset, joka muistuttaa joltakin osin Georgian kriisiä vuonna 2008. Nyt on äärettömän tärkeää, että homma saadaan hanskaan ja vältetään tilanteen eskaloituminen.

Torstila toivoo malttia.

– Kaikkien ulkopuolisten osapuolten - Venäjän, länsimaailman, EU:n, Yhdysvaltojen, pitää mahdollistaa Ukrainan sisäisen kehitys, jotta maa etenee kohti demokratiaa ja hyvinvointia. Nimenomaan Ukrainan ulkopuolelta on toimittava näin.

Torstila muistuttaa, että suurvallat takasivat Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja rajat niin sanotussa Budapestin muistiossa vuonna 1994.

– Toivottavasti nämä hyvät lupaukset muistetaan nytkin, Torstila sanoi.

Yhdysvaltalainen professori ja politiikan taustavaikuttaja Zbigniew Brzezinski ehdotti Financial Times -lehdessä, että Suomesta otettaisiin mallia, kun Ukrainaa yritetään rauhoittaa.

– Se oli mielenkiintoista. Tuo kirjoitushan oli otsikoitu Finland arrangement eli Suomi-järjestely, joka kavahduttaa ulkopolitiikan tutkijaa ja työläistä. Mitkään ulkopuolelta sanellut ratkaisut eivät ole olleet hyviä maailmanhistoriassa. Täytyy muistaa, että Suomen malli on oma valintamme, itse päädyimme Euroopan unioniin ja meillä on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä. Tätä kaikkea ei ole Ukrainalla.

Torstila muistutti myös, että Ukraina on keskellä Eurooppaa.

Torstilalla ei ollut salattua tietoa Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janykovitshin nykyisestä olinpaikasta. Tai hän ei ainakaan paljastanut sitä.

– Tänään Janykovitshin on ilmeisesti tarkoitus puhua julkisuudessa. Päivän selvää on, että  presidentillä ei ole paluuta valtaan, Torstila sanoi.

Kokenut diplomaatti Pertti Torstila jää tänään eläkkeelle ulkoministeriöstä. Ensi viikolla päivät täyttyvät erilaisten yhteiskunnallisten aktiviteettien lisäksi urheilulla, kitaran soitolla ja lapsenlapsilla.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.