Kohl kiistää edelleen lahjukset

Saksan pitkäaikainen liittokansleri Helmut Kohl kiisti jälleen häneen kohdistetut lahjussyytökset. Kohl, 70, oli ensimmäistä kertaa kuultavana Saksan parlamentissa, jossa hän kertoi oman näkemyksensä asioista lahjusvyyhtiä selvittävälle tutkintavaliokunnalle.

Kohl-Helmut

-En ole tietoinen minkäänlaisesta lahjonnasta. Sellaista ei ole tapahtunut, Kohl totesi kuulemistilaisuudessa. Kohl arvosteli tutkintalautakuntaa siitä, että hän sai luvan vastata syytöksiin vasta seitsemän kuukauden päästä lahjusepäilyjen tulemisesta julkisuuteen.

Hän syytti lautakuntaa ajojahdista ja yrityksestä mustata hänen maineensa "16 hyvän ja menestyksekkään vuoden jälkeen". Hän kieltäytyi edelleen paljastamasta, ketkä lahjoittivat 6 miljoonan Suomen markan edestä rahaa CDU-puolueelle vuosina 1982-1998.

-En ole ajatellut kertoa yhtään nimeä, Kohl sanoi uutistoimisto DPA:n mukaan tänään lautakunnassa. Hän kertoi kuitenkin katuvansa nyt puoluetuen salaamista.

Myös oma puolue painosti

Kohl on jatkuvasti kieltäytynyt kertomasta rahaa lahjoittaneiden nimiä, vaikka hänen oma kristillisdemokraattinen CDU-puolueensakin on painostanut häntä nimien paljastamiseen. Kohl on toistaiseksi vedonnut siihen, että rahaa lahjoittaneet olivat CDU-puolueen toimintaa Itä-Saksassa tukeneita kansalaisia, jotka halusivat pysyä tuntemattomina.

Entinen liittokansleri Kohl on myöntänyt pitäneensä yllä salaista puoluetukirahastoa kautensa aikana. Hänen mukaansa rahat käytettiin kuitenkin kristillisdemokraattisen puolueen tukemiseen, eikä hän saanut niistä henkilökohtaista hyötyä eivätkä rahoittajat pystyneet vaikuttamaan puolueen harjoittamaan politiikkaan.

Tiedostoja tuhottiin

Puoluetukiskandaalia selvittämään nimetty erikoistutkija Burkhard Hirsch esitti eilen tutkintaraporttinsa parlamentille. 61-sivuinen raportti tarttui ennen kaikkea uusiin epäilyihin, joiden mukaan suurin osa Kohlin kanslian tietokoneiden tiedostoista tuhottiin ennen kuin valta siirtyi uudelle liittokanslerille Gerhard Schröderille 1998.

Hirschin mukaan jopa kaksi kolmasosaa tiedostoista hävitettiin. Joidenkin itäsaksalaisten yritysten yksityistämiseen liittyviä tiedostoja oli muuteltu. Tietoja puuttui myös esimerkiksi panssarivaunujen myynnistä Saudi-Arabiaan, helikopterikaupoista Kanadaan ja lentokonekaupoista Thaimaan kanssa.

Eilen Kohlin kanslerinviraston entinen työntekijä Friedrich Bohl totesi tiedostojen hävittämisen olleen tavallinen toimenpide. Hän kielsi kuitenkin antaneensa määräyksen tiedostojen hävittämisestä.

-Otan poliittisen vastuun siitä, mitä tapahtui kanslerin toimistossa, hän sanoi keskiviikkona ZDF-televisioyhtiölle.
(STT-DPA-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat