Koetko olevasi nälkäisempi painonpudotuksen jälkeen? Tunne ei ehkä koskaan mene pois: "Taistelu jatkuu koko loppuelämän ajan"

Ylipainoinen, mutta painoaan pudottanut ihminen saattaa kärsiä lisääntyneestä nälän tunteesta koko loppuelämänsä ajan.

Pudotetun painon pitäminen poissa on tunnetusti vaikeaa. Norjalaistutkimus valottaa syitä tälle: tutkijoiden mukaan laihduttanut ihminen saattaa kärsiä lisääntyneestä nälän tunteesta pitkään, kertoo Live Science.

Nälkähormoni greliinin taso nousi osanottajilla

Tutkimuksessa seurattiin 34 vakavasti ylipainoista henkilöä, jotka painoivat keskimäärin 125 kiloa. Osanottajat pudottivat painoa treeni- ja ruokaohjelmalla kahden vuoden ajan. Keskimäärin osanottajat laihtuivat noin 11 kiloa.

Vaikka pudotettu paino pysyi hyvin poissa, tutkijat havaitsivat jotakin muuta: nälkähormoni greliinin taso nousi osanottajilla näiden kahden vuoden aikana, eikä hormonin taso laskenut. Osanottajat kokivat lisääntynyttä nälän tunnetta, joka ei mennyt ohi.

"Ylipaino on päivittäinen taistelu"

Osanottajat arvioivat nälkää asteikolla nollasta sataan. Ennen tutkimusta nälkätasoksi arvioitiin ennen ateriaa noin 53. Kahden vuoden kuluttua arvio oli keskimäärin 73.

Tutkijoiden mukaan hyvin ylipainoiset laihduttajat joutuvatkin kamppailemaan lisääntyneen näläntunteen kanssa pitkiä aikoja.

– Ylipaino on päivittäinen taistelu, joka jatkuu ihmisen koko loppuelämän ajan. Meidän täytyy lakata kohtelemasta sitä lyhytaikaisena sairautena, tutkimusta tehnyt Catia Martins sanoo.

Laihtumisen jälkeen keho myös käyttää energiaa tehokkaammin

Jos tässä ei vielä ollut tarpeeksi, niin aiemmassa tutkimuksessa on myös havaittu, että laihtumisen jälkeen keho myös käyttää energiaa tehokkaammin. Kaloreita pitäisi siis laihtumisen jälkeen syödä vähemmän kuin ennen.

– Joku, joka on painanut 80 kiloa koko elämänsä, voi syödä enemmän kuin ihminen, joka on 80-kiloinen painonpudotuksen jälkeen, Martins summaa.

Ero ruoan määrässä on noin 400 kilokaloria, eli nelisen banaania.

***

7:22

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja