Näin laihdut yhdessä viikossa kaksi kiloa – ravintoterapeutti antaa vinkit turvalliseen painonpudotukseen

Ravintoterapeutti jakaa vinkit, joiden avulla painoa voi pudottaa parhaimmillaan jopa kaksi kilogrammaa viikossa.

Sanotaan, että laihdutuksessa ei ole oikotietä onneen. Painonpudottaminen vaatii omistautumista, itsekuria ja kovaa työtä, ja silti useista syistä johtuen kilot voivat palata takaisin vyötärölle. 

Nopeaa laihtumista tavoittelevat saattavat turvautua erilaisiin paastoihin ja laihdutuskuureihin, mutta monet tutut laihdutusvinkit ovat kuitenkin myyttejä. Oikealla ruokavaliolla ja täsmävinkeillä voi kiloja karistaa nopeastikin.

Miltä kuulostaisi jo viikon päästä kaksi kilogrammaa kevyempi keho? Ravitsemusterapeutti Susie Burrell paljastaa parhaat vinkit, joilla tähän kunnianhimoiseen tavoitteeseen voi päästä.

Valitse nestemäinen aamiainen

Proteiinipirtelö, ateriankorvike tai jopa kreikkalaista jogurttia pienellä määrällä soseutettuja proteiinipitoisia hedelmiä ovat hyviä aamupalavaihtoehtoja, jotka saavat kilokalorit kuriin ja pitävät kylläisenä lounaaseen asti.

Aamun kilokalorimäärää ei kuitenkaan kannata asiantuntijan mukaan laskea alle puolen siitä, mitä on aikaisemmin tottunut aamupalalla syömään.

Korvaa ateria terveellisellä

Dieeteissä voi olla hankala pysyä, jos jokaisella aterialla kilokaloreita täytyy leikata huimasti. Yksi hyvä vinkki onkin vaihtaa vain yksi ruoka päivässä kasvis- tai salaattipitoiseen vaihtoehtoon. Ravintoa ja syötävää saa riittävästi, mutta kilokalorien määrä vähenee.

Esimerkiksi kasviskeitot toimivat hyvin, sillä niissä on paljon vettä ja kuitua. Jos keitot eivät kuulu lempiruokiisi, kokeile salaattia porkkanoista, kurkusta, tomaatista, salaatinlehdistä, paprikasta ja neitsytoliiviöljystä.

Suosi aamupalaksi nestettä, kuten proteiinipirtelöä.

Muista iltapäivän proteiiniannos

Usein painonpudotus ja laihduttaminen tyssää iltapäivään, jolloin nälissään etsii mitä tahansa syötävää kurnivaan vatsaan. Siksi kehon kilokalorimäärä kannattaa pitää ylhäällä syömällä proteiinipitoinen välipala. Ensinnäkin se auttaa pitämään ruokahalun kurissa, mutta toisekseen auttaa myös pitämään päivän viimeisen aterian kevyempänä, sillä sudennälkää ei ehdi kasvaa illaksi.

Paras välipala sisältää vähän hiilihydraatteja ja 10–20 grammaa proteiinia. Tämä voi esimerkiksi olla täysjyväkorppuja tai -voileipäkeksejä juustolla, pähkinäinen välipalapatukka tai kreikkalaista jogurttia marjojen ja muutaman pähkinän kera.

Syö kevyesti illalla

Pieni, kevyt illallinen on onnistuneen painonpudottamisen avain. Usein ihmiset syövät illalla 600–800 kilokalorin aterian, vaikka todellisuudessa tarvitsemme sukupuolesta, aktiivisuudesta ja koosta riippuen vain 300–500 kilokaloria.

Tämä voisi tarkoittaa siis esimerkiksi 100–150 gramman palaa kananrintaa tai kalaa ja noin 5–7 desilitraa vihanneksia. Mitä enemmän vihanneksia, sitä tyytyväisempi olo on.

Tarkista ajoitus

Ideaalissa tilanteessa vietämme yöllä aterioiden välissä 10–12 tuntia ilman ruokaa. Useimmat meistä pitävät kuitenkin vain 8–10 tunnin tauon illan viimeisen ja aamun ensimmäisen aterian välissä.

Pidennä siis väliä syömällä aamupala kahdeksalta ja illallinen iltaseitsemältä, vaikka se tarkoittaisi sitä, että ruokailu täytyy suorittaa ennen kuntosalille menoa tai vasta työpaikalla.

Kävele, älä tee muuta

Kun sitoudumme pudottamaan painoa, usein lisäämme treeniä ja vähennämme ruokaa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä paras tapa, jos kilokalorit ja liikunta eivät ole oikeassa suhteessa.

Asiantuntija suositteleekin välttämään kovaa urheilua, kun kilokaloreita vähentää merkittävästi. Päivittäinen urheiluannos kannattaakin suorittaa vain kävelemällä. Tähtää vähintään 10 000–12 000 askeleeseen päivässä, niin olet oikealla tiellä pudottamaan 1–2 kilogrammaa viikossa.

***

Lue myös:

    Uusimmat