Mainos

Klassisen musiikin cd-levyt kalliimpia Suomessa

Klassisen musiikin cd-levyt ovat meillä kalliimpia kuin muualla. Kuluttajavirasto on päätynyt tähän tulokseen vertaillessaan cd-levyjen hintoja ja markkinoita Suomessa suhteessa muihin maihin.

Vertailu tehtiin International testing -yhteistyönä kuudessa Euroopan maassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Hongkongissa. Suomen tiedot kerättiin 76 liikkeestä tänä keväänä.

Kansainvälinen vertailu osoittaa, että Suomi on kallis maa etenkin klassisen musiikin cd-levyjen ostajalle. Klassisen musiikin cd:t maksavat meillä keskimäärin 63 prosenttia enemmän kuin vertailun halvimmassa maassa, joka on Uusi-Seelanti. Kallein on Islanti. Suomessa hinnat vaihtelevat paikkakunnittain. Turku, Tampere ja Joensuu ovat vertailun perusteella edullisia cd-levyn ostopaikkoja, Hämeenlinna, Kuopio ja Rovaniemi kalliita. Tuotetasolla hinnat vaihtelevat hyvinkin paljon kalleimman ja halvimman liikkeen välillä.

Useita syitä

Suomen korkeata cd-hintaa selittää osaltaan arvonlisäverotus, mutta vieläkin merkittävämpi tekijä saattaa olla myynnin keskittyminen harvojen käsiin, todetaan vertauksessa. Ulkomaisen nk. vakavan musiikin tukkumyyntiä hallitsevat Suomessa Polygram ja Emi. Vaikka alan vähittäiskauppa ei ole vastaavassa mitassa keskittynyttä, epäillään kansainvälisessä raportissa, että kilpailu on kuitenkin suhteellisen vähäistä.

Internetissä tapahtuvan kaupan katsotaan periaatteessa voivan murentaa nykyisiä rakenteita, jos kuluttajat kokevat sen riittävän edulliseksi, luotettavaksi ja vaivattomaksi ostopaikaksi. Sähköinen ostaminen on meillä cd-levyjen kuluttajakaupassa melko vähäistä. Tämä saattaa johtua Internet-kaupan ehtojen yleisestä selkiytymättömyydestä, mutta myös hitaasta myynnin kehityksestä ja epävarmoista tulevaisuudennäkymistä alalla.

Äänite- ja tallennekauppaan odotetaan lähivuosina uusia teknisesti kehittyneempiä tuotteita ja palveluratkaisuja, joita esimerkiksi ovat äänitettävät cd-levyt, musiikin tilaaminen, maksaminen sekä käyttöönotto tietoliikenneverkon välityksellä digitaalisena. Vertailu osoittaa, että jo nyt kuluttaja voi säästää ostamalla cd-levynsä Internetissä sen sijaan, että ostaisi ne paikkakunnalla, jonka liikkeet ovat kalliita tai valikoima suppea.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.