Mainos

Klamydia yleistyy Britanniassa

Joka kymmenes nuori mies sairastaa klamydiaa Britanniassa, selviää uudesta tutkimuksesta. Useimmat sairastuneista ovat oireettomia.

Jopa kymmenen prosenttia Britannian nuorista miehistä sairastaa klamydiaa. Useimmat taudin kantajista eivät tiedä tulehduksesta, sillä valtaosalla sairastuneista ei ole oireita.

-Tähän asti on luultu, että miesten klamydiatapauksista olisi oireettomia puolet. Nyt kun tiedämme, että valtaosalla ei ole oireita, olisi sekä miehet että naiset saatava testatuiksi, sanoivat Edinburghissa sotilaita tutkineet lääkärit.

Viime vuonna maassa todettiin yli 80 000 klamydiatapausta. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myös nuorista naisista kymmenesosalla on klamydia ja että tauti on yleistymässä. Esimerkiksi Skotlannissa todettiin toissa vuonna 30 prosenttia enemmän klamydiaa kuin edeltävänä vuonna.

Joka vuosi tautiin sairastuneita on 10 prosenttia enemmän. Viimeisimmässä tutkimuksessa vajaalta 800:lta sotilaalta otetut virtsanäytteet paljastivat, että 78:lla oli klamydia. Heistä 69:llä ei ollut lainkaan oireita ja yhdeksällä oli ollut niin lieviä oireita, etteivät he pitäneet tarpeellisena kertoa niistä lääkärille.

Klamydiaan sairastuneilla ei ollut tavallista enemmän seksipartnereita - useimmilla oli ollut yksi seksikumppani viimeisen puolen vuoden aikana.

Tauti usein oireeton

Klamydia on ikävä tauti etenkin naisilla, koska hoitamattomana se aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia ongelmia.
Klamydia on yleisin hedelmättömyyden ja kohdun ulkopuolisen raskauden syy. Se on mahdollisesti osatekijä kohdunkaulan syövän muodostumisessa.

Naisilla klamydia aiheuttaa muun muassa epätavallista eritystä emättimestä, virtsaamiskipua, kuukautisten välillä tapahtuvaa vuotoa ja yhdyntäkipua. Miehillä oireita ovat vaalea, vesimäinen erite peniksestä, kipu tai kuumuuden tunne virtsatessa ja kivesten turpoaminen tai kipua niissä.

Terveysviranomaiset aikovat aloittaa nuorten miesten joukkotutkimukset klamydian toteamiseksi. Skotlannissa on aloitettu kampanjoita, joiden avulla toivotaan nuorten testauttavan itsensä klamydian varalta. Nuorille aikuisille on jaettu musiikkikaupoissa ilmaisia, kotona tehtäviä klamydiatestejä, joiden tuloksen saa myöhemmin postitse.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.